• Jochem van Gelder, de nieuwe presentator van het Fruitcorso

    Neeltje van Triest

Het corsovirus is er weer

TIEL De zaal van schouwburg Agnietenhof in Tiel was behoorlijk gevuld tijdens de aftrap van het Fruitcorsoseizoen 2019. Het programma blijft zoals het was, alleen de wielerronde tussen het middag- en avondcorso vervalt. Corso by Night is een blijvertje. Televisiepresentator en Maas en Waler Jochem van Gelder staat zowel tijdens het 'grote' corso als bij Corso by Night achter de microfoon.

Door Neeltje van Triest

Presentator Fred Eggink introduceert allerlei filmpjes en kondigt diverse sprekers aan. Burgemeester Hans Beenakker van Tiel memoreert dat hij 'dolenthousiast' is over de toevoeging Corso by Night en zet onder andere de mozaïekleggers volop in de spotlights. Hij benadrukt meerdere malen hun bijzondere rol op de stadsgracht.

Daarna wordt voormalig voorzitter Rian Verwoert uitgebreid bedankt en twee nieuwe bestuursleden geïntroduceerd. Vierstromenland kent momenteel een mannenbestuur. In de presentatie die als een rode draad door het programma loopt, zijn het voor het merendeel ook de mannen die zich met de organisatie bezig houden. Desgevraagd laat bestuurslid Gert Jan van Ingen weten dat geen enkele vrouw zich heeft gemeld voor een bestuursfunctie en dat er nog een vacature is.

De nieuwe voorzitter Laurens Verspuij blikt terug op zijn jeugd in een woning boven Fruitveiling Tiel en vertelt dat hij voor het eerst ging plakken bij Mulders Tiel tegenover Albert Heijn. Vervolgens kondigt een samenwerking met diverse filialen van Albert Heijn aan. Meerdere supermarkten gaat een actie opzetten, waarbij gespaard wordt voor gratis entree tijdens Corso by Night.

Daarna komt met enig spektakel Jochem van Gelder als nieuwe presentator van het Fruitcorso en Corso by Night binnen. Hij laat zijn gehoor weten dat hij een 'geboren Tielenaar' is en noemt zichzelf een medisch vluchteling die het levenslicht in het Andreas-ziekenhuis in Tiel zag.

Hij vertelt na de presentatie dat het eerste contact door George Brand via Facebook werd gelegd. Na enkele gesprekken heeft zich voor drie jaar verbonden aan het Fruitcorso. Jochem: ,,Ik herinner me dan tijdens mijn jeugd reusachtige grote corsowagen langsreden. Toen ik grote lekkere peren zag, kreeg ik direct honger.'' Hij vertelt dat hij na zijn jeugd nooit meer het corso alleen of met zijn familie heeft bezocht. Maar hij is zich volop aan het inlezen en YouTube filmpjes aan het bekijken. En de vriendelijke Maas en Waler gaat voor zijn grote presentatieklus bij alle corsoclubs langs om een indruk te krijgen van alles wat er bij komt kijken om een prachtige corsowagen te realiseren.

,,Ik weet zeker dat iedere vereniging een geheimpje heeft, daar wil ik achter komen'', laat hij enthousiast weten. Desgevraagd vertelt Jochem dat hij nog geen last heeft van het corsovirus, maar dat het wel een beetje begint te kriebelen. Jochem van Gelder gaat op ontdekkingstocht en vertelt tijdens het Fruitcorso 2019 hoe hij het allemaal ervaart.

Het 59e Fruitcorso staat gepland op 21, 22 en 23 september.