• A. Prins

Het mooiste of het lelijkste straatje van Culemborg?

CULEMBORG ,,Wat mij betreft is dit het lelijkste straatje van Culemborg. Geen uitstraling. Geen functie, helemaal niets. Iemand nog een idee wat te doen?" Ex-wethouder Fouad Sidali stak zijn mening over het Vierheemskinderstraatje anderhalve week geleden niet onder stoelen of banken op Facebook. De redactie kreeg er veel reacties op, maar dit weekend - tijdens Culemborg Bijvoorbeeld - namen enkele inwoners op ludieke wijze zelf al initiatief om er iets aan te doen.

door Louis van Oort

Door middel van stoepkrijt kreeg het straatje de door velen gewenste opfleurbeurt. In roze letters werd ‘Het mooiste straatje van Culemborg’ op het wegdekt gekalkt.

Verder kreeg de redactie tal van, soms behoorlijk uiteenlopende, reacties. Bijvoorbeeld dat het Vierheemskinderstraatje helemaal niet ingrijpend veranderd hoeft te worden. ,,Het Vierheemskinderstraatje is al honderden jaren zo en nu volgens wethouder Fouad Sidali het lelijkste van Culemborg!”, aldus Ronald Puister. ‘Kuilenburger’.

EEN SCHANDE Daar zijn anderen het bepaald niet mee eens. Peter Otten bijvoorbeeld: ,,Voor mij is het Vierheemskinderenstraatje een schande voor Culemborg. Toeristen mijden het!”

VIEZE LUCHTJES C.A. Staats ziet een andere kandidaat voor lelijkste straatje van Culemborg: ,,In mijn ogen is het Koestraatje bij verre het lelijkste straatje in het centrum van Culemborg. Smal, donker, met vieze luchtjes...brrrr.”

MOOI VAN LELIJKHEID Ineke van Hazendonk, ten slotte, ziet wel dat het niet de fraaiste straat is van de Lekstad, maar koestert er ook warme gevoelens voor: ,,Mooi van lelijkheid, maar prachtige herinneringen aan dit straatje. Op de hoek van het Vierheemkinderstraatje en de Herenstraat woonden mijn opa en oma in een grote stadsboerderij.

Een spannend huis voor ons als kleinkinderen, met een grote deel waar we konden rennen en spelen, een grote zolder met allerlei verstopplekjes en het platte dak, waar we konden uitkijken over de stad. De bedstedes en de oude winkel waar mijn oma vroeger een kruidenierswinkel uitbaatte. De winkel kan ik me niet meer herinneringen, die was er niet meer toen ik klein was. De overblijfselen van de winkel zoals de koffiemolen en de weegschaal stonden er nog en daar konden wij als we op bezoek waren heerlijk winkeltje mee spelen.

PIETJE Elke vrijdagavond en zondagmorgen kwamen wij naar Culemborg. Op vrijdagavond dronk mijn vader koffie aan de tafel in de achterkamer, mijn moeder deed boodschappen bij Jamin, Slager Buur en de Albert Heijn die nog op het marktplein gevestigd was. Wij kregen van oma een dubbeltje en renden naar Pietje het snoepwinkeltje net om de hoek van het Vierheemskinderstraatje en de Markt. Op zondagmorgen was het altijd koffiedrinken bij opa en oma met de hele familie. Opa bakte de heerlijkste appelcake, in mijn idee heb heb ik die nooit meer zo lekker gegeten.

Mijn opa overleed en mijn oma verhuisde met een tante mee naar Everdingen. Het huis van mijn grootouders werd een dokterspraktijk, waar ik ooit als vakantiewerk inviel als 'doktersassistente', maar ik herkende niets meer van het spannende huis uit mijn jeugd.

Heerlijke tijden gehad daar, dat straatje heeft voor mij nog steeds een bepaalde charme, dus voor mij zeker niet het lelijkste straatje van Culemborg, daarvoor liggen er teveel mooie herinneringen.”