• BDUmedia

Het Ultieme Kuilenburgse Woord

Doe mee en stuur uw woord in

CULEMBORG De Culemborgse Courant en Culemborger Arjan Pothuizen zijn op zoek naar het ultieme Kuilenburgse Woord. Iedereen kan meedoen en het Ultieme Kuilenburgse Woord krijgt een mooie plek in de stad.

Arjan Pothuizen, trouw lezer van de Culemborgse Courant, stuurde het idee naar de redactie. ,,Ik las over de verkiezing die ze in Utrecht houden over het Ultieme Utregse Woord. Ik vond dat zo'n leuk idee, dat ik dat hier ook op wil zetten. Er zijn veel overeenkomsten met het Utregs, maar het Kuilenburgs kent ook zeker eigen woorden. En het sluit mooi aan bij het 700-jarig bestaan van de gemeente.''

De Culemborgse Courant wil graag een podium bieden voor deze verkiezing. Het doel is om aandacht te vragen voor de Kuilenburgse identiteit.

Yvonne Jakobs is al jarenlang actief bij oudheidkundig genootschap Voet van Oudheusden, de historische vereniging in Culemborg. Ook was ze lange tijd raadslid. Het lokale dialect interesseert haar zeer.

OVER DE LEK Yvonne: ,,Bijzonder is dat Culemborg met de rug naar de regio toe staat en dat komt tot uiting in het dialect." Meestal is een grote rivier een grens tussen regio's en dus dialecten. In Culemborg is dat niet het geval. Yvonne: ,,De stad kijkt van oudsher uit over de Lek naar Utrecht. Inwoners zijn ook al eeuwen gericht op Utrecht. Dat is te horen in het dialect. Het lijkt veel op het Utrechts, en weinig op het Betuws."

Ook opvallend is dat het Kuilenburgs - afkomstig van de vroegere plaatsnaam Kuilenburg - in drieën opgedeeld kan worden. Yvonne: ,,Vroeger werd de bevolking in drie groepen gescheiden door grachten en muren. Daardoor zijn verschillen in dialect ontstaan. In het centrum woonde de gegoede burgerij. In de nieuwstad woonden de boeren en de vissers woonden aan de haven."

Elk van de drie groepen spreekt een eigen versie van het Kuilenburgse dialect. ,,De klinkers zijn anders. In de binnenstad zeggen ze 'làers', terwijl ze in de nieuwstad 'laérs' zeggen bijvoorbeeld."

JURY Om een top vijf te selecteren van het Ultieme Kuilenburgse Woord is een diverse jury samengesteld. Behalve Yvonne zitten ook burgemeester Van Grootheest en Culemborgers Frans Waroux, Julia Suitela en Reda El Makhloufi in de jury. Frans is ridder in de Orde van Oranje Nassau, Julia is leerlinge van het KWC en heeft Molukse roots, Reda is leerling van Lek en Linge en heeft wortels in Marokko. Ook onze eigen columniste Els van Hooff, zij schrijft altijd in het Kuilenburgs, kan natuurlijk niet ontbreken. Daarmee is de jury compleet.

Iedereen die een echt Kuilenburgs, woord kent, kan dit insturen via de website van de CulemborgseCourant.nl. De jury kiest de vijf mooiste woorden uit, waar het publiek uiteindelijk een keuze uit maakt. Op de dag van de 700ste verjaardag, 6 december, wordt bekend gemaakt wat het Ultieme Kuilenburgse Woord is.

Arjan Pothuizen: ,,Als ik denk aan Kuilenburgse woorden denk ik aan 'slikkie' voor 'snoep' en 'hakkal' voor 'heb ik al'. Woorden insturen kan vanaf nu tot 16 november via www.culemborgsecourant.nl .