• Eric Jansen
  • Eric Jansen
  • Eric Jansen

Het Weerwolvenhuisje: van krot tot koffiehuisje

CULEMBORG In 2015 zagen Nettie en Arjan van Zanten het "Weerwolvenhuisje" aan de Rietveldseweg te koop staan. De voormalige arbeiderswoning van rond 1900 stond tientallen jaren leeg, al een paar jaar te koop en was niet veel meer dan een krot dat op instorten stond.

door Eric Jansen

Het weerhield hen er niet van te fantaseren over de mogelijkheden van het huisje en de omliggende grond; in juni 2017 kochten zij het zelfs.

Jan Peek woonde er ooit met zijn vrouw. Bewoners van het 'Culemborgse Veld' geloofden dat hij zich kon veranderen in een weerwolf. In die gedaante zou hij 's nachts voor zijn huis hebben gezeten. Wie erlangs kwam, kon hij de wetering in kijken; zijn vrouw zou een heks zijn. Zulk bijgeloof kwam vaker voor in dit gebied met regelmatige overstromingen.

SKILIFTGONDEL De aankoop van het huisje en de grond vergde veel geduld van Nettie en Arjan. Hun wens om er een woonhuis te bouwen vereiste regelmatig overleg met de gemeente en o.a. een schoongrondverklaring. Verschillende nazaten van Peek bleken de huidige eigenaren, met wie lange tijd onderhandeld diende te worden over de verkoop. Na bodemonderzoek werd de grond uiteindelijk op kosten van de eigenaren gesaneerd. Eerder al kwam er van alles uit de grond, zoals honderden autobanden, wekpotten en een skiliftgondel.

Na de aankoop begon timmerman Arjan eigenhandig met de restauratie en verbouw van het huisje. Ook hier werd van alles gevonden: oude bedstedes, matrassen en kleding waarmee het erop leek dat er de laatste jaren toch ook passanten in het huisje sliepen. Arjan hergebruikte plavuizen en stenen en knapte de originele schouw op.

ANWB-FIETSROUTE Arjan: ,,Ik zag tijdens het klussen veel fietsers voorbijkomen en ontdekte dat er een ANWB-fietsroute langs het huisje liep. Toen bedacht ik me dat het leuk zou zijn om er een koffiehuisje van te maken." Momenteel wordt het huisje hierop ingericht. Binnen is plek voor een aantal tafeltjes, een bar, een brandende haard en twee toiletten, buiten komt een terras met circa 30 plaatsen. Aan de achterkant komt er voor kinderen een speelhuisje, glijbaantje en schommel. De opening van "Het Weerwolvenhuisje" staat gepland op 10 mei.

GEK Hiernaast zal het woonhuis van Nettie en Arjan gebouwd worden, in dezelfde stijl van steen en zwart hout, met twee verdiepingen. Binnen enkele maanden zal het voltooid zijn; er naast komt een hooiberg, die oorspronkelijk ook bij het huisje stond. Nettie en Arjan wonen nu nog met de kinderen in twee portokabins naast het Weerwolvenhuisje, maar hun huis zal binnen enkele maanden voltooid zijn. De kinderen kunnen uitkijken naar een tuin van tientallen meters oppervlakte, die ook naar hun wensen zal worden ingericht en beplant. Zo groeit hun oorspronkelijke droom tot werkelijkheid, al zegt Arjan: "Toen we hier aan begonnen, zijn we door veel mensen voor gek verklaard". Het is dan ook een klein wonder dat het Weerwolvenhuisje uiteindelijk gered is.