Lezing Zuid-Afrikaanse maritiem archeoloog

CULEMBORG Dr. Bruno Werz, een Zuid-Afrikaanse maritiem archeoloog, geeft dinsdag 24 oktober een lezing bij historisch genootschap Voet van Oudheusden. De lezing wordt gehouden in de Fransche School en begint om 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis.

Dr. Werz zoekt sinds de jaren '80 naar het wrak van het VOC-schip de Haarlem. In 1647 strandde dat schip op het meest zuidwestelijke puntje van Afrika. De bemanning verliet haar schip omdat ze bang waren voor de inheemse bevolking. Hun vrees voor die mensen bleek onnodig: in plaats van de vechten, konden de Nederlanders handelen met de Afrikanen, die graag een schaap inwisselden voor koperdraad uit het scheepswrak. Daar maakten ze sieraden van.

Een jaar na het vergaan van het schip, gingen de 62 overlevenden mee op een ander VOC-schip naar hun thuisland. In Amsterdam rapporteerden ze over de vruchtbare grond in het zuiden van Afrika en over de vriendelijke inheemse mensen die daar woonden. De Amsterdamse Kamer van de VOC had al langer gezocht naar een plaats waar de schepen, op weg naar Indië, vers water en vers voedsel konden innemen. Daarom werd de Culemborger Jan van Riebeeck naar Zuid Afrika gezonden. Hij stichtte de Kaapkolonie, die in de eeuwen daarna uitgroeide tot Kaapstad.

Toevallig was dr. Werz eind oktober in Nederland en kon Voet van Oudheusden hem strikken voor een lezing.