• De virtuele Kasteeltour inspireerde tot een toepasselijke verkleedpartij

    Simon Dijk
  • Van burgemeester tot 'gewone' burger lieten zich, al dan niet verkleed, onderdompelen in Culemborgse twisten.

    Simon Dijk
  • Van burgemeester tot 'gewone' burger lieten zich, al dan niet verkleed, onderdompelen in Culemborgse twisten.

    Simon Dijk

Virtueel Kasteel spreekt tot verbeelding

CULEMBORG Dat het Culemborgs kasteel tot de verbeelding spreekt, bewees een Virtual Reality (VR)-toer tijdens het Spoelfestival deze zondag. Op initiatief van communicatiebureau De Realiseerders maakten studenten van de Hogeschool voor de Kunsten een computersimulatie. Van burgemeester tot 'gewone' burger lieten zich, al dan niet verkleed, onderdompelen in Culemborgse twisten.

door Simon Dijk

Onder inspirerende regie van de HKU-studenten spraken leden van de Culemborgse theatergroep Surpluus de teksten in. Realiseerder Susanne Binnekade: ,,Er zijn zoveel verhalen over het kasteel, in verbinding tot de stad, dat we hier veel verder op kunnen voortborduren." Zo kunnen bezoekers misschien straks door het scannen van VR codes meer leren over de stad.

Tijdens de opgravingen door amateur archeologen in de jaren '80 werd goed duidelijk hoe het dertiende-eeuws kasteel Culemborg er eigenlijk uit had gezien. De fundamenten werden grondig onderzocht en de bijzondere vijfhoek vastgelegd. Ondertussen aardig deskundig restaureerden de vrijwilligers vele bijzondere vondsten die nu samen met de oude muren het verhaal van de graven van Culemborg vertellen. Anders dan in een regulier museum horen bezoekers de verhalen hier uit eerste hand en kunnen zij de vondsten soms letterlijk aanraken. ,,Je kan hier eigenlijk voor alles wat je wil weten over Culemborg goed terecht", stelt één van de vrijwilligers.

SEIZOEN De maand september sluit het Kasteelseizoen altijd af. Daarna volgt een periode van tuinonderhoud en het bedenken van nieuwe activiteiten en een tentoonstelling. Wie interesse heeft in de geschiedenis van Culemborg en/of in het aantrekkelijk maken van de sfeervolle rustgevende tuin, kan zich altijd aanmelden via www.kasteeltuinCulemborg.nl