• Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg

Huldiging voor 80-jarig lidmaatschap Joop van Beuzekom

CULEMBORG Op 1 september was Joop van Beuzekom tachtig jaar lid van Vriendenschaar. Joop is 91 jaar, verkeert nog in goede gezondheid, woont zelfstandig, doet zijn eigen huishouden nog grotendeels zelf. Wel heeft hij op zijn dagelijkse wandelingen de hulp ingeroepen van een wandelstok.

Tachtig jaar lid van je club zijn is een unieke gebeurtenis en daarom werd Joop zaterdag 2 september, in een kleine kring van genodigden in het clubhuis gehuldigd. En niet zonder reden, want Joop heeft zich vele jaren lang intensief ingezet voor Vriendenschaar.

Joop meldde zich in 1937 met een aantal vriendjes aan als lid van Vriendenschaar.  De club speelde toen nog aan de Westersingel; nu staan er huizen. Joop woonde in die tijd in de J.B. van den Hamstaart, dus vlak bij het veld. Er was in die tijd nog geen sprake van jeugdvoetbal. Als je een jaar of vijftien was, kon je wel meedoen bij de senioren. Was je jonger dan kon je op woensdag- en zaterdagmiddag als jeugdlid bij Vriendenschaar trainen. Dat stelde niet zoveel voor. Er werd een grote leren knikker (met veter) beschikbaar gesteld. Je mocht het dan met je andere vrienden verder uitzoeken op een vaak modderig oefenhoekje.

FORTITUDO Af en toe werd er een wedstrijdje georganiseerd, bijvoorbeeld tegen Fortitudo. Joop heeft nog goede herinneringen aan door Vriendenschaar georganiseerde toernooien in 1941 en 1942. De medailles die de spelers toen kregen, liggen bij Joop nog thuis in een la en in een klein doosje. 

Joop kwam pas goed in beeld in 1953 bij een toevallig bezoek aan de ledenvergadering, waarin hij een verzoek kreeg een voetbalfoto te maken. In 1958 kwam Vriendenschaar zonder verenigingssecretaris te zitten en werd via de toenmalige voorzitter de heer Dresselhuys gevraagd om het secretariaat te bemannen. Daar twijfelde Joop niet aan en hij nam de functie tot 1974. In 1962 wist hij vierduizend glazen van Vriendenschaar aan de man te brengen voor shirts van het eerste elftal en onderhoud clubhuis. Tot 1995 verzorgde Joop de financiële administratie van de kantine, hetgeen een enorme klus was. Na zijn actieve loopbaan bleef hij trouw Vriendenschaar volgen en bracht hij talrijke bezoekjes aan de club, tot aan de dag van vandaag.

Oud-voorzitter Hans Jobse was de ceremoniemeester van deze feestelijke dag. In zijn speech heette hij op de eerste plaats de aanwezigen welkom die nauw met Joop hadden samengewerkt in die verdienstelijke jaren. Plotseling werd zijn redevoering onderbroken door de komst van Kees Dresselhuys, zoon van wijlen voorzitter Kees Dresselhuys in de jaren zestig. Kees had zelf zijn speech voor Joop klaar. Na deze onderbreking ging Hans verder. Hij waardeerde Joop voor zijn werk en vond het een hele eer om eens een 80-jarig lid te mogen huldigen. Zijn dochter mocht de speciale speld met 80 jaar erop opspelden, waarna er voor beiden bloemen waren. Daarna werd het feest verder in besloten kring gevierd.

Voorzitter Jan Schaap kon op deze ochtend niet aanwezig zijn wegens vakantie, maar hij had Joop al thuis bezocht om hem te feliciteren namens het bestuur.