• familie Andropov

IND neemt verzoek Andropovs serieus

CULEMBORG Na dagen van vreugde over steun via de geslaagde manifestatie Kinderpardon te Culemborg afgelopen dinsdagavond, was er ook enorme spanning rond de aanvraag voor de kinderen om verblijf vanwege studie en familie redenen.

door Simon Dijk

Vandaag, donderdag 22 november, besloot de IND te Den Haag hun zaak zorgvuldig in behandeling te nemen. Maksim en Denis krijgen een sticker in hun paspoort, waarmee ze in ieder geval nog een maand in Nederland kunnen verblijven.

SCHOK Maandag 19 november vroeg juridisch adviseur King voor de kinderen Maksim en Dennis Andropov een verblijfsvergunning aan. Voor Maksim als aanvraag om hier te kunnen studeren en voor Dennis om bij het gezinslid Maksim te kunnen zijn. Hiertoe moest King een waslijst van medische en andere bewijzen aanleveren. Hoewel Maksim ziek is, moesten de kinderen deze donderdag zelf komen opdraven bij de IND in Den Haag. Vervoer en begeleiding is geregeld, maar ook dan al valt het besluit of hun aanvraag in behandeling wordt genomen. De werkwijze van de IND schokte betrokkenen enorm.

KORT DAG Woensdag wordt een fax gezonden aan de heer Frank King, juridisch adviseur en gemachtigde om Denis en Maksim Andropov te vertegenwoordigen in hun aanvragen voor een verblijfvergunning, diezelfde maandag gedaan. Susanna van Citters, begeleidster van de kinderen: ,, Een onwaarschijnlijke hoeveelheid aan stukken, ook vanuit de Oekraïne moest ingeleverd worden, nog voor de afspraak donderdag om 12.30 uur. Zo niet, dan zou de IND (ondertekend door de staatssecretaris M. Harbers) de aanvraag afwijzen en de terugkeerprocedure onmiddellijk hervat worden. Het werd hun zwaar gemaakt."

 Al eerder gebeurde dit net voor de uitzetting, waar juridisch adviseur King een uur kreeg om bewijsstukken aan te leveren. Onmogelijk om zo te werken, gaf de heer King ook zelf aan in de documentaire 'Terug naar je eige land' van Tim Hofman. ,,Dit kan niet de bedoeling zijn van ons rechtsapparaat... Hier klopt niets van." Moeder Olga hierover: ,,Zo erg voor de kinderen, zo kort tijd". Ze was er letterlijk ziek van. De hoop dat de aanvragen in ieder geval in behandeling worden genomen, is vervuld. Tot haar enorme opluchting.