• BDU Media

Ingezonden: Vluchtheuvel

Vorige week zongen ze nog "lang zal hij leven" voor mij. We worden een dagje ouder. Niet zo leuk nu oudere mensen steeds vaker de schuld krijgen van het een en ander. Goed, de ogen worden minder (de opticien weet raad), het gehoor neemt af (bij Schonenberg weten ze een oplossing) en we worden wat vergeetachtig (is niets aan te doen). Ook de verstandelijke vermogens staan onder druk. We begrijpen niet alles meer zo. Hoewel, is dat wel zo?

Neem nou de activiteiten van Gemeentewerken. Recent nog op de Prijsseweg geweest? Dat is dat stukje onbegrijpelijke weg van de Jan van Riebeeckstraat langs de molen "Johanna" richting Parijsch! Een stuk weg met hindernissen voor het verkeer (autootje pesten?), geen fietspad, enkele gebruikelijke Kuilenburgse hobbels en geen enkele gereserveerde ruimte voor voetgangers. Nou mag het verkeer daar eigenlijk niet sneller dan 30 kilometer per uur, maar als voetganger moet je wel steeds het gras in om je kuiten te redden. Nu is er indertijd op dat stukje weg wel een poging gedaan stukjes trottoir aan te leggen. Onduidelijk of dat bestemd is voor overstekers of moet dienen als vluchtheuvel voor de voetgangers.

Enfin, deze week gingen ambtenaren/medewerkers van de Gemeente aan de slag met deze "vluchtheuvels". De tegels werden er keurig uitgehaald en op een hoop gegooid. Gezien de felle zon en de wat hogere temperaturen was het niet zo verwonderlijk dat er ruimschoots tijd werd genomen voor deze zware arbeid. En dan denk je, dan komt er een graafmachine om het voorbereidende grondwerk voor een echt trottoir voor voetgangers uit te voeren. En dáár gaat het fout. De logische gedachte van "mijn generatie" voor een verbetering van de huidige situatie, loopt niet parallel met de plannen van de verkeersdeskundigen op het stadhuis. Kennelijk moet het budget op en is er besloten dat de tegels in de oude "vluchtheuvels" plotseling niet meer deugen en moeten worden vervangen door dikkere exemplaren. Het kan zijn dat de Gemeente inspeelt op de trend van de toename van het gewicht bij veel medebewoners en dus maatregelen moet nemen om ongewenste verzakkingen te voorkomen, anders kan ik het niet verklaren waarom er dikkere tegels in moeten. En als we ons realiseren wat dit hele grapje kost, dan begrijp ik als "oudere" niet waarom de Gemeente dit geld over de balk gooit.

En juist dit soort verspillende maatregelen van huidige bestuurders tast in grote mate mijn verstandelijke vermogens aan. Is dat de ouderdom of dom van de ouderen? Wij zijn na de oorlog groot gebracht met zuinig zijn, geen uitgaven doen die niet perse nodig zijn, hard werken en niet zeuren enz.. Tegenwoordig lijkt het er op dat het niet op kan. De gemeenschappelijk ruif wordt toch wel gevuld. Vandaar dat de AOW nauwelijks omhoog kan en de pensioenen al meer dan 10 jaar worden bevroren (en zelfs verminderd). Beter geld verspillen aan nutteloze zaken dan onze eigen behoeftigen ondersteunen. Als het budget maar besteed wordt, anders krijgen we dat de volgende keer niet meer. En de verspilling gaat door.

Maar bedenk wel, elke verspillende gemeenschap uit de geschiedenis is aan decadentie ten onder gegaan. Ook onze huidige generatie verspillers zullen het loodje gaan leggen. Het is alleen de vraag of onze klein- en achterkleinkinderen ooit nog de kans krijgen weer iets beters op te bouwen.

[Jan Molders

Culemborg]