• Huub van Beurden

Innovatieve familie koopt Watertoren-complex

CULEMBORG Jarenlang broedden belangstellenden op ideeën voor herbestemming van de Culemborgse watertoren en het pompgebouw. Passend in de wijk Lanxmeer, duurzaam en economisch haalbaar. Het plan van de familie Van der Veer uit Deil voor woningen, een kantoor en een multifunctionele ruimte voor de wijk zorgt voor het behoud van de kenmerkende gebouwen op het Vitens-terrein.

door Simon Dijk

Veel gaat vooraf aan de herontwikkeling van het Watertoren-complex van toren en pompgebouw uit 1911. Vitens, gemeente, belangstellenden en bewoners brainstormen in 2014 in een intensief proces over een nieuwe bestemming. Vanuit de wijk wordt zelfs de Stichting Watertoren Culemborg opgericht, deskundig en het meest bekend vanwege de vele inspirerende beklimmingen. Zo ontstaan serieuze plannen voor wellness, horeca en educatie. Als eerste leek de stichting Linawijs hier zorg en onderwijs voor autistische kinderen te starten, maar de verbouw- en onderhoudskosten waren voor hen als bescheiden organisatie alleen te hoog. Peter van der Veer die het complex samen met zijn ondernemende zoon Koen en diens vriendin en huisarts Claudia kocht: ,,We hadden het hun graag gegund, maar natuurlijk zijn we blij deze kavel te kunnen ontwikkelen."

INNOVATIEVE FAMILIE Peter van der Veer, die in 2016 afscheid nam van zijn vanuit Geldermalsen internationaal opererende bedrijf Van der Veer Designers: ,,Voor Gazelle ontwierpen we in 25 jaar 1 miljoen verkochte fietsen en kinderzitjes. En ook nu nog werken we aan een weerbestendige e-bike en zonneceldakpannen." Design zit de familie in het bloed. Zoon Koen, voormalig Lek en Linge-leerling, die als eerste met vriendin Claudia in de watertoren gaat wonen: ,,We houden erg van verbouwen van mooie oude gebouwen. Zo heeft mijn broertje Edo een restaurant gebouwd in het Honig complex te Nijmegen." Van de watertoren mogen mensen blijvend meegenieten, want voor de periodieke beklimmingen staat de familie open. Zoals op zaterdag 16 juni elk uur van 10.00 tot en met 13.00 uur. Inschrijven via: contact@watertorenculemborg.nl. Verzamelen 15 minuten tevoren bij stadsboerderij Caetshage. Volg het nieuws op www.watertorenculemborg.nl