• Martin Smaling
  • Martin Smaling

Inspectie riool Parallelweg-Oost en de Binnenstad

CULEMBORG Verstoppingen in het riool komen helaas maar al te vaak voor en worden mede veroorzaakt door vet dat door de gootsteen wordt gespoeld. Ook andere zaken die niet in het riool thuishoren, zoals luiers en maandverband, die door het toilet worden gespoeld, werken verstoppingen in de hand . Recent zijn er op verschillende plekken al verstoppingen weggehaald en om nieuwe problemen te voorkomen heeft de gemeente besloten om het hele rioolstelsel te reinigen en te inspecteren.

Het reinigen van het riool levert geen hinder op maar wel kunnen de afvoeren in woningen gaan 'borrelen'. Daarom wordt bewoners geadviseerd het deksel van de toiletpot naar beneden te doen en te verzwaren met een emmer water of iets dergelijks. Bewoners ontvangen van de aannemer een brief wanneer er bij hen in de straat gewerkt wordt. Het werk wordt uitgevoerd door de Fa. Jansen Rioolreiniging uit Hardinxveld-Giessendam en duurt ongeveer 3 weken

Overigens zijn vet en andere zaken die niet in het riool thuishoren niet alleen een Culemborgs probleem. In het riool van Londen heeft men enkele maanden geleden te kampen gehad met een 250 meter lange en 130 ton wegende ophoping van luiers, natte doekjes, vet en andere viezigheid, één van de zwaarste verstoppingen van het riool uit de geschiedenis van de Engelse hoofdstad.