Inwoners starten petitie: 'Zeg Ja tegen de binnenstad als koopcentrum'

CULEMBORG Een tiental inwoners is een petitie gestart op www.vriendenvandebinnenstad.nl. Doel is om de ontwikkeling van de spoorzone zo'n vijf jaar uit te stellen, zodat de binnenstad zich kan herstellen van de crisis. Met het tekenen van deze petitie laten inwoners en ondernemers aan de gemeente hun stem horen zodat er eerst aandacht besteed moet worden aan de binnenstad en pas daarna aan nieuwe initiatieven.

,,De stad wordt al tijdenlang geteisterd door leegloop van winkelpanden en het stoppen van horecagelegenheden. Gelukkig zijn er organisaties die regelmatig speciale markten, feesten en festivals organiseren. Maar dat is niet voldoende", laten de vrienden van de binnenstad weten. ,,In plaats van constructief opbouwen van de binnenstad die toerisme brengt naar de stad gaat de gemeente aan de slag met prestigieuze projecten als de spoorzone die zowel de binnenstad als de beide andere koopcentra aan het Koopmansgildeplein en Chopinplein een flinke aderlating kan geven door naast een XL-supermarkt ook stationsgerelateerde winkels wil openen. Maar wat is de

definitie van stationsgerelateerd? Nergens staat dat uitgelegd en dus kunnen er weer een drogisterijketen, een bloemenzaak of dependance van een warenhuis gevestigd worden zoals ook op grote stations het geval is."

De vrienden van de binnenstad vinden dat de historische binnenstad levendig moet blijven door aanwezigheid van voldoende winkel- en horecagelegenheden. Ook is de stad makkelijk bereikbaar per auto door de goede aanrijroutes, perfect openbaar vervoer en er zijn voldoende (gratis) parkeermogelijkheden. Vrijstad Culemborg heeft daarnaast een toeristische aantrekkingskracht met een museum, twee theaters en heeft de stad de meeste monumenten van Gelderland als het Jan van Riebeeck huis en het Stadhuis.

,,Natuurlijk besteffen de vrienden van de binnenstad dat uitstel van de discussie over de Spoorzone financiële risico's meebrengt voor de gemeente. Maar ironisch genoeg brengt het doorzetten van de Spoorzone financiële risico's mee voor de ondernemers in de binnenstad. De gemeente moet zich realiseren dat dit op termijn ook financiële risico's zal opleveren voor de gemeente. Want als winkels verdwijnen, verdwijnt ook de horeca en blijven de toeristen weg. Kortom: binnenstad eerst, Spoorzone later, dat is ons pleidooi. Stem voor behoud van de binnenstad."

De petitie is te tekenen via www.vriendenvandebinnenstad.nl. Enkele initiatiefnemers zijn Teun van Aken, Willy Smits en Gerard van Eldik.

Label:

Spoorzone