Inzet museumbezoekers verwarmt bewoners Elisabeth-hof

CULEMBORG In mei 2015 gaf Indy - de jongste Culemborgse die al kan breien - het startsein voor het breien van de Langste Sjaal in de spinzaal van het weeshuismuseum. De daaropvolgende maanden breiden ruim 200 museumbezoekers mee aan deze kleurrijke sjaal. Eind november 2015 was de sjaal zo lang dat het museumteam besloot een oproep te doen aan Culemborgers om culturele en maatschappelijke organisaties te nomineren, die deze winter extra warmte en aandacht verdienen. Uit de inzendingen koos het museumbestuur de nominatie van stadsbewoner Dirry de Boer, die de bewoners van het woonzorgcentrum Elisabeth-hof in het zonnetje wilde zetten. Op 24 februari was het moment daar, de bewoners van de Elisabeth-hof kregen de Langste Sjaal overhandigd uit handen van museumdirecteur Nicole Spaans.

 

,,Het weeshuismuseum vertelt het verhaal van het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland dat bijna vierhonderd jaar onderdak bood aan wezen en halfwezen. Dat het leven in het huis niet altijd even warm was, wordt in de interactieve en eigentijdse museumpresentatie verteld. Wij vonden het een mooi symbool om het thema warmte met de sjaal vorm te geven," vertelt Nicole Spaans.

,,De nominatie van Dirry de Boer is bijzonder, omdat het de bewoners van de Elisabeth-hof betreft." Zij zijn in januari verhuisd van hun oude plek aan de Van Pallandtdreef naar een nieuw woonservicegebied in de wijk Parijsch. Overigens werd de Elisabeth-hof in 1955 met steun van de Stichting Elisabeth Weeshuis gerealiseerd. Stadsbewoner Dirry de Boer heeft veel bewondering voor de bewoners die op hoge leeftijd zo'n ingrijpende verandering hebben moeten meemaken. Daarom vond ze dat juist zij nu wat extra warmte en aandacht verdienen.

Ron Axt, Raad van Bestuur van STMR  reageert op de nominatie. ,,Wij zijn verheugd dat onze bewoners van de Elisabeth-hof de warme sjaal ontvangen, dat verdienen ze ook echt! Ik gun ze nu veel genot in hun mooie en nieuwe thuis. Dirry de Boer bedanken wij voor deze nominatie én voor haar belangrijke inzet als vrijwilliger in Culemborg. Het initiatief van het weeshuismuseum dragen wij een warm hart toe, zeker ook omdat de langste sjaal volgend jaar weer een nieuwe bestemming vindt. Zo wordt de warmte steeds weer doorgegeven."

Info: www.weeshuismuseum.nl.

foto: mevrouw Pörtzgen (bewoner Elisabeth-hof), Dirry de Boer (stadsbewoner), Nicole Spaans (museumdirecteur), mevrouw Van Oostrum (bewoner Elisabeth-hof).