• Theo van Dam

Jaarlijkse Natuurfeestdagen voor Culemborgse scholieren

CULEMBORG Op dinsdag 6 maart en donderdag 8 maart gaan de leerlingen uit groep 8 van de Culemborgse basisscholen weer aan de slag in het griendcomplex aan de Zeedijk. Na een korte maar intensieve voorbereiding kunnen zij zo zelf bijdragen aan de natuurkwaliteit in het Culemborgse buitengebied.

De kinderen maken kennis met de verschillende kanten van het griendwerk. Ze gaan wilgen snoeien, takken verzamelen en bundelen. Daarnaast kunnen ze ook een tak schillen en die gebruiken om een broodje mee te bakken. Tijdens deze activiteiten doen ze veel natuurervaringen op.  

De kinderen hebben hiervoor een voorbereidende les gehad. Daarin hoorden ze meer over het veilig onderhouden van een griend en de natuurwaarden van dit unieke landschap. Oud-griendwerker Aart Horden vertelde tijdens de les over zijn ervaringen. Hij is intussen een lokale beroemdheid.

Aart vertelde de kinderen leuke anekdotes over het griendwerk in vroeger tijd. Vooral het zwaaien met de gereedschappen en de humoristische opmerkingen over eendjes die verkering krijgen, maakten indruk op de kinderen. Ook de verhalen van Staatsbosbeheer-vrijwilliger Bert Vos over het ambacht griendwerk spraken de kinderen aan. De voorbereidende lessen vonden plaats in het clubgebouw van scoutingvereniging St. Stanislaus en de Natuur- en Vogelwacht Culemborg. De leerkrachten hebben een kant-en-klaar lespakket ontvangen om de lessen in te kunnen leiden.

Het Steunpunt NME organiseert deze activiteit jaarlijks in plaats van de Boomfeestdag. Dit in goede samenwerking met Staatsbosbeheer. Verder kan deze activiteit niet georganiseerd worden zonder de medewerking en inbreng van de Natuur-en Vogelwacht Culemborg (NVWC) en de buitendienstmedewerkers van de gemeente.

Na afloop van de lessen hebben de kinderen een stukje van Rivierenland beter leren kennen en gaan ze het landschap misschien meer waarderen.