• Wethouder Jan Burger neemt afscheid

    Hans Dirksen

Jan Burger, medeoprichter SP Culemborg, neemt afscheid

CULEMBORG Oud-wethouder en raadslid van Culemborg Jan Burger (59) stopt met zijn functie als wethouder in Wijk bij Duurstede. Over de reden is hij even open zoals dat hij volgens collega's is in de omgang met mensen. Burger heeft Alzheimer en neemt daarom afscheid.

door Brigitte Vergouwen

In zijn ontslagbrief aan de Wijkse raad schrijft hij ,,Ik heb een ziekte waarbij genezing lastig is." In zijn dertigjarige politieke loopbaan is Burger een van de oprichters van de SP in Culemborg geweest. In Culemborg was hij van 1986 tot 2002 raadslid en van 2002 tot 2004 was hij er wethouder. Collega's uit Culemborg noemen Jan Burger ,,een topbestuurder, niet vanuit een ivoren toren maar altijd in contact met bewoners" en ,,Jan was naast raadslid, vooral iemand die samen met anderen actie voerde voor een beter Culemborg."

Van 1999 tot 2003 was hij lid van de Provinciale Staten in Gelderland, In 2003 werd hij uitgeroepen tot beste Statenlid. Vanaf 2006 was hij wethouder in Wijk bij Duurstede. Vrijdag 25 maart nam Burger onder grote belangstelling afscheid. Onder de aanwezigen was ook Emile Roemer, die Burger roemde om zijn kwaliteiten en inzet en eindigde met een diepe buiging voor Burger. Ook aanwezig was Jan Marijnissen. Samen met Marijnissen was Burger SP'er van het eerste uur. Burger had in Culemborg de bijnaam 'Marijnissen van Culemborg'. Jan Oechies, fractievoorzitter SP Wijk bij Duurstede, schrijft op Facebook ,,Jan was natuurlijk naast politicus direct gericht op actie, ook een meedenkend figuur die meer op oplossingen, dan op heibel gericht is. Vriend en vijand roemen hem om zijn heldere betogen en zijn vermogen ingewikkelde kwesties tot de kern terug te brengen."