• Runa Ito (midden) en haar gastgezin.

    Travel Active Educational Exchange

Japanse exchange student Runa is van Nederland gaan houden

CULEMBORG Lekker fietsen, chillen met meiden én jongens en naar school in de kleding die je zelf leuk vindt. De 17-jarige Runa uit Japan doet alleen maar goede ervaringen op in het jaar dat ze als exchange student havo 4 volgt op ORS Lek en Linge en bij een Culemborgs gastgezin woont.

Voor iemand die in augustus vorig jaar in de Lekstad neerstreek, spreekt ze opvallend goed Nederlands. Runa, woonachtig bij Osaka in de streek Hyogo, oefent de voor haar nieuwe taal elke dag. Op school, maar ook bij haar gastouders Lucas Brinkers en Jeanine Hoekstra en hun kinderen van 4 en 7 jaar. ,,Ze vragen elke dag hoe het op school ging," vertelt Runa. ,,Dan bespreken we wat er is gebeurd. Voor de rest laten ze me vrij."

Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland én Nederland. Dat waren de landen waar de scholieren op de high school van Runa uit konden kiezen als ze aan het exchange programma mee wilden doen. ,,De meesten kozen voor Amerika. Samen met nog iemand van mijn school ben ik in Nederland. En twee kinderen van een andere school. Ik ben van Nederland gaan houden. Het is plat en je kunt er goed fietsen. Daar houd ik van. Bij ons gaat dat niet, daar is het te heuvelachtig. Op school zijn de kinderen aardig en vrij. Meisjes en jongens trekken meer samen op, dat zie je bij ons niet snel. En je hoeft hier geen schooluniform aan."

In juli gaat ze weer terug, veel ervaringen rijker. ,,Ik heb eerst vakantie maar moet me ook voorbereiden op de universiteit waar ik straks heen wil. Op de universiteit wil ik Engels en Nederlands studeren. En ik heb een baantje bij een Frans restaurant gekregen, want dat geld hebben we nodig voor de studie."

Gastmoeder Jeanine Hoekstra is bijzonder te spreken over haar Japanse kostganger. ,,Ook met onze kinderen heeft ze heel leuk contact." Hoekstra heeft zich bewust aangemeld bij de organisatie Travel Active die de uitwisselingsprogramma's begeleidt. ,,Toen ik tiener was hadden we een scholier uit Wallonië in huis. Dat was voor mij een soort oudere zus, heel leuk. Zelf ben ik op uitwisseling naar Italië geweest en daar bewaar ik ook goede herinneringen aan. Nu ik zelf een gezin heb, wilde ik het wel eens op die manier meemaken. Het is echt heel waardevol."

Na nog geen jaar in Nederland is Runa eruit: haar toekomst ligt hier. ,,Als ik klaar ben met mijn studie, over ongeveer vijf jaar, wil ik terugkomen. Mijn moeder, met wie ik nu één keer per maand Skype, steunt me. Het is jouw leven, zegt ze. Ik ben van Europa gaan houden."

Ook gastgezin worden? De 17-jarige Baptiste uit België komt in augustus voor een semester naar Lek en Linge en zoekt nog een fijn plek. Alle informatie via Travel Active High School Holland, 020-7372062 of barbara.gerver@travelactive.org