• SONY DSC

  Wim de Bruijne
 • SONY DSC

  Wim de Bruijne
 • SONY DSC

  Wim de Bruijne
 • SONY DSC

  Wim de Bruijne

'Je bent al snel een vertrouwenspersoon'

CULEMBORG Na anderhalf jaar heeft de Protestantse Wijkgemeente Open Hof weer een predikant. Op 14 januari werd Elsje Braam tijdens een intrededienst als predikant verbonden aan deze gemeente. Zij is fulltime aangesteld voor een periode van 5 jaar.

door Eric Jansen

De aanstelling nam tijd in beslag omdat men eerst intern een koers wilde uitzetten voor de gemeente, die bestaat uit de twee wijkgemeentes Open Hof en Grote Barbarakerk. Braam heeft met haar aanstelling onder andere de opdracht gekregen om in de komende 5 jaar samen met haar collega-predikant Hennie Veldhuis van de Grote Barbarakerk te kijken hoe de twee wijkgemeentes (er wordt al regelmatig samengewerkt) in 1 gemeente kunnen samengaan.

MOOIE KLUS Braam (62) ging na de middelbare school naar de sportacademie in Arnhem om les te kunnen gaan geven als gymnastiekleraar. Naast bewegen interesseerden de filosofielessen haar daar zeer. Na haar belijdenis verdiepte zij zich in theologie, wat ze ook ging studeren. In 1998 werd ze predikant in de gemeente Abbenbroek-Zwartewaal. Er volgden banen als predikant in Ede en Kampen, waarna ze in Dronten weer ging lesgeven.

In Culemborg zal Braam diensten leiden, vergaderen en zich bezig houden met het samengaan tot 1 gemeente. ,,Geen eenvoudige, maar wel een mooie klus." Daarnaast zal ze veel mensen uit de gemeente bezoeken (jongeren, ouderen, zieken, gezinnen) en met hen in gesprek gaan. Dit kunnen gesprekken zijn over wat mensen beweegt, maar ook als men haar om hulp vraagt. Zij zal dit doen via huisbezoeken en op haar werkkamer thuis. Braam: ,,In mijn vorige banen merkte ik steeds weer dat veel mensen er behoefte aan hebben om in gesprek te gaan, je bent al snel een vertrouwenspersoon. Mensen zijn zelfs verbaasd dat je tijd voor ze hebt."

Braam vindt het leuk in Culemborg, waar ze ook pas is komen wonen. De diversiteit en het enthousiasme spreken haar aan in de Culemborgers. Ook het werken met jongeren spreekt Braam erg aan. Tijdens haar eerste dienst deed ze een rap, wat goed aansloeg bij de aanwezige jongeren. Voortbordurend op haar lesachtergond zou ze in diensten meer aandacht willen besteden aan muziek en beweging.

Na haar 5-jarig dienstverband volgt dan het emeritaat, het kerkelijk woord voor een -welverdiende- pensionering.

Foto: Elsje Braam tijdens haar eerste dienst als predikant op 14 januari.