• Ruben Smit

Jeugdige filmmaker Jasper Smale zoekt sponsors

CULEMBORG Wie geeft het laatste zetje? De jonge Culemborgse filmmaker Jasper Smale is al ruim 80 procent onderweg met de crowdfunding voor zijn project Peidax, een film over aliens die de aarde willen ontdekken. De actie loopt nog ruim een week.

Jasper Smale (15) heeft een meer dan gemiddelde aanleg voor film maken. Dat ontdekte hij toen hij op zijn tiende met de iPhone van zijn vader Jesse zijn eerste korte film maakte, een spannend verhaal over een gestolen diamant. Toen hij de ruwe opnamen op de computer aan elkaar ging plakken, kreeg hij vooral veel lol in het monteren. ,,Ik heb stap voor stap bestudeerd hoe je het beste kunt werken. Van simpele dingen als het plaatsen van je camera tot editen.''

Een echte bevestiging dat hij talent heeft, kreeg hij vorig jaar toen zijn film Wind de eerste prijs won bij het jeugdprogramma van het Wildlife Film Festival Rotterdam. Regisseur Ruben Smit (De Nieuwe Wildernis, De Levende Rivier) die in de jury zat was getroffen door de kwaliteit: ,,De film heeft prachtige luchtshots en een poëtische vertelling. Het gaat over wind, maar ook over hoe Jasper de wind zelf beleeft. En dat persoonlijke aspect geeft dat belangrijke beetje extra. Ik kreeg er kippenvel van."

Ondertussen liep Jasper al met een volgend idee rond. ,,Ik houd van films als Alien of Cowboys and Aliens en wil een film maken over aliens." Hij heeft zich goed voorbereid, onder meer door urenlang online instructiefilms te bestuderen over de techniek. Een kogel in een scene monteren? Jasper kan het. Een ruimteschip? Geen probleem. Inmiddels heeft hij met een 3D-programma zelf een ruimteschip ontworpen voor in zijn film, waarin hij zelf de hoofdrol speelt.

Hij hoeft het werk niet alleen te doen. Moeder Kassandra Wolda, beeldend kunstenaar en docent, regelt het papierwerk. Ronald Schinkelshoek, die als special props & model maker betrokken is bij tv en film, helpt Jasper met de aankleding en maakte onder meer een prachtig alienmasker. Ook andere professionals zijn overtuigd van de kwaliteiten van de jonge filmmaker en spannen zich voor hem in. Vrienden met theaterervaring gaan de rollen spelen als Jasper in mei tien dagen in Culemborg gaat draaien. Peidax moet de eerste helft van 2019 klaar zijn.

Er is een crowdfunding gestart om de kosten van 3795 euro te dekken. Bijdragen kan via www.peidax.com.