• Huub Claessens
  • Huub Claessens
  • Huub Claessens
  • Huub Claessens

Jonge Amerikaanse kunstenares 'beleeft' Culemborg

CULEMBORG Onopvallend opvallend, zo is figuratief beeldhouwer en tekenaar Abigail Tulis te vinden, schilderend in en rond onze stad. Haar werk is nog deze maand te bewonderen en te koop op fort Werk aan het Spoel. Daar is deze artieste te gast als 'Artist in Residence' en te vinden in het atelier. Tulis geeft elke vrijdag ochtend workshops schilderen en exposeert vrijdag 28 augustus van 18.00 tot 20.00 voor de laatste keer. Een mooie kans om dit jong talent te ontmoeten.

door Simon Dijk

OUDE MEESTERS Haar inspiratie haalt Tulis uit de Renaissance. ,,Ik had het geluk om als vijftienjarige les te krijgen van een lokale beeldhouwer. Hij stimuleerde me om de oude meesters te tekenen en bestuderen. Deze Cessna Decosimo leerde mij dat je iets bijzonders kan doen door intellectuele nieuwsgierigheid, hard werken en liefde voor het vak". Voor Tulis was dit de beste manier: ,,Op college was ik vaak tekenend in het museum te vinden, omdat je daar meer leert dan van kopiëren". Rodin en later Michelangelo zijn haar grote voorbeelden.

TOEKOMSTPLAN Via familie in Hagestein ontdekte Tulis hoe prachtig het hier is, maar ook hoe moeilijk om aan werk te komen. In haar Newyorkse studio zijn de verkooptentoonstellingen veel drukker. In Culemborg werkt zij nu aan één van haar opdrachten voor het woonhuis van architect Peter Pennoyer. Een buste uit Hollandse klei en voor het eerst een reliëf in marmer, een plaat spontaan geschonken door steenhouwerij Polet uit IJsselstein. Met op de buste een teken van Tulis eigen stijl: een miniatuur schilderijtje. Wie wil leren van Tulis, kan meedoen aan één van haar workshops of de expositie bezoeken. Ze is op woensdag en donderdag van 10.00-16.00, vrijdag en zaterdag van 11.00-17.00 en zondags van 13.00-19.00 te vinden in haar atelier. Meer informatie: www.werkaanhetspoel.nl of mail marie.tulis@gmail.com.