• Gemeente Culemborg

Kapelboek ten doop gehouden

CULEMBORG Burgemeester Roland van Schelven van Culemborg werd getrakteerd op het eerste publieksexemplaar van 'De Kapel - van godshuis naar residentie'. Ontwikkelaar Len de Koster overhandigde hem het boek tijdens de officiële inwijding van Residentie de Kapel, naast het stadskantoor.

In 2003 lijkt het eind nabij voor de ooit zo statige kapel van het vroegere kleinseminarie in de Culemborgse binnenstad. De gemeenteraad besluit het gebouw, dat sinds 1997 geen functie meer heeft, te slopen. De skyline van de Lekstad was toen al bruut onderbroken doordat het parmantige torentje uit voorzorg was verwijderd van het door leegstand zwaar vervallen gebouw - het dreigde van het dak te donderen. Uiteindelijke redt 'de stad' de kapel van de ondergang, waarna Len de Koster en aannemer Wout Rasing, beiden geboren Culemborger, zich voornemen het pand een nieuwe bestemming - en een nieuw torentje - te geven. Achttien jaar nadat het voormalige godshuis annex sportzaal annex bioscoop is komen leeg te staan, is Residentie de Kapel gereed.

Journalist Bram van Schaik, die het gebouw kent sinds hij in 1974 in Culemborg is komen wonen, maakte er tijdens deze laatste verbouwing een boek over. Hij beschrijft daarin de ontstaansgeschiedenis, de verschillende gebruikers en het langdurige proces dat uiteindelijk tot dit eindresultaat heeft geleid. Het boek werd gepresenteerd tijdens de officiële overdracht van het gebouw aan de bewoners van de tien appartementen. Het rijk geïllustreerde boek 'De Kapel - van godshuis naar residentie (bouw, verbouw en gebruik 1857-2015)' is te koop bij boekhandel Tomey en Verstegen aan Markt 36.

Op de foto: Van links af aannemer Wout Rasing, auteur Bram van Schaik,ontwikkelaar Len de Koster en burgemeester Roland van Schelven.