• Ineke van Garderen en Elly Mulder in de Kasteeltuin

    Eric Jansen

Kasteeltuin weer open

CULEMBORG Vanaf 6 april is de Kasteeltuin Culemborg weer elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur geopend en vrij toegankelijk voor bezoekers. Voorzitter van de Kasteeltuin Ineke van Garderen en vrijwilliger Elly Mulder vertellen over dit nieuwe seizoen.

door Eric Jansen

De Kasteeltuin en museum De Groene Schuur bevinden zich op het terrein van wat ooit een groot en indrukwekkend kasteel geweest moet zijn. De bouw van het kasteel startte al rond 1325. In de zeventiende eeuw verviel het, om uiteindelijk in de negentiende eeuw te worden gesloopt. Slechts een muur staat er nu nog, maar de opgravingen in de twintigste eeuw hebben veel vondsten en een duidelijk beeld van het kasteel opgeleverd.

Elk jaar zijn er ongeveer 700 bezoekers, waarvan veel kinderen die komen met hun schoolklas en/ of ouders. Voor de kleuters is er een 'archeologische' zandbak, waarin originele scherven van potten of tegels verstopt zijn. Van Garderen vertelt dat kinderen dit geweldig vinden. Op het terrein zijn zoveel scherven gevonden dat de zandbak hiermee nog jaren gevuld kan worden.

Oudere kinderen en ouders kunnen een rondleiding over het terrein krijgen door een vrijwilliger. De contouren van het kasteel en een originele waterput zijn er te zien. Elly Mulder leidt al bijna 25 jaar rond: ,,Ik vertel ze hoe het was om in een kasteel te wonen, dat er geen verlichting en sanitair was en probeer het een beetje leuk en spannend te maken". Naast de zandbak staat een schandpaal.

In het museum zijn veel opgegraven vondsten te zien. Dit jaar heet de tentoonstelling "Plekken van plezier", naar het thema van de Open Monumentendag 2019. Naast eeuwenoude glazen, drinkbekers en schalen, is er kinderspeelgoed te zien zoals: kinderfluitjes, kegels en tollen. Ook vindt men er een maquette van het kasteel, muurresten, kanonskogels en een replica van de zeldzame "monniksbeker' uit 1572. Een bouwplaat van het kasteel is er te koop.

Momenteel werken er 7 vrijwilligers. Er is dringend behoefte aan nieuwe vrijwilligers! Zij kunnen zich inzetten door tuinwerk te doen of rondleidingen te geven.

Van Garderen weet wel waarom het voor kinderen en ouders leuk is om naar de Kasteeltuin te komen: ,,Het is goed om meer van de geschiedenis van je stad te weten!"

Voor meer info: www.kasteeltuinculemborg.nl