• Bibliotheek Rivierenland

Kinderboekenweek 2017: Dat wordt griezelen!

TIEL] Van 4 tot en met 15 oktober is het weer Kinderboekenweek. Bibliotheek Rivierenland organiseert ook dit jaar weer geweldige activiteiten rond het thema "Gruwelijk eng!". Brrr…. Monsters maken, geheimtaal schrijven, voorstellingen, film, spannende voorleesfeestjes, een Kinderboekenbal; er is veel te doen in de bieb en iedereen is welkom.

De hele week viert Nederland het kinderboek en dat gaat in de bibliotheekvestigingen in Rivierenland geen dag onopgemerkt voorbij. En vanaf 4 oktober kunnen kinderen in de bieb gratis een unieke Kinderboekenweek DOE-krant meenemen. Tenminste, als ze naar de bieb durven te komen. Een volledig activiteitenprogramma is te vinden op www.bibliotheekrivierenland.nl.

WORKSHOPS In Geldermalsen, Tiel en Zaltbommel kunnen kinderen tijdens de Kinderboekenweek enge monsterletters maken en Geheimtaal schrijven. Bijvoorbeeld een gave monstertekening voor op de slaapkamerdeur

met 'Pas op! Monsters om de hoek!. Of de eigen naam zo geheim maken, dat niemand het meer kan lezen. We maken er een kunstwerkje van, dus kom gezellig meedoen in de bieb. Voor € 7,50 per kind wordt er iets heel

spannends uitgeletterd. Ouders kunnen even rustig een boodschapje doen of erbij blijven onder het genot van een kopje koffie.

GRIEZELFLASHMOB In de theaterzaal in de Pluk in Geldermalsen leren kinderen vanaf 8 jaar een flashmob op het nummer Thriller. Ze mogen in hun griezeligste outfit komen, zodat ze na deze dansworkshop de bezoekers in de bieb de stuipen op het lijf kunnen jagen! Woensdag 11 oktober | 13:30 - 15:00 uur | gratis. Aansluitend kunnen de kleine monsters plaatsnemen in het theater voor de griezelige vertelvoorstelling 'De schat van de Bokkenrijders' van Bastiaan de Zwitser. Aanmelden via de website.

VERTELVOORSTELLINGEN In theaters in Geldermalsen (de Pluk) en Tiel (Zinder) organiseert de Bibliotheek vertelvoorstellingen van Bastiaan Zwitser. Als een ambachtelijke meester-kok brouwt Bastiaan in de hersenpannen van de luisteraars zoete, zoute en zelfs pittige verhalen. Hij vertelt met charme, prachtige mimiek en een volle lage stem. In 'De schat van de Bokkenrijders' krijgen oude boer Herman, zijn dochter Sonja en hun knecht Lamme Leo bezoek van de Spoken van Bokkenrijders. Ze willen van Herman de schat terug. Herman was namelijk niet altijd boer… Woensdag 11 oktober | 15:00 - 15:30 uur | € 5,-

De voorstelling 'Griezelen' in het theater in Zinder in Tiel gaat over Hans die niet kan griezelen, maar hij wil het wel leren. Daarom gaat hij op zoek naar de griezeligste plaatsen om eindelijk deze edele kunst van het gruwelen te leren. Door Bastiaan Zwitser Woensdag 11 oktober | 13:00 - 13:30 uur | € 5,-

FILM Het verfilmde boek 'Toen mijn vader een struik werd' laat zien hoe absurd oorlog is. Het verhaal gaat over de tienjarige Toda. Haar vader wordt onverwacht weggeroepen om het land te verdedigen. Toda moet haar moeder

zoeken en begint aan een avontuurlijke en spannende reis. Voorafgaand aan de film kunnen kinderen zich in schutkleuren schminken en over een grote opblaasstormbaan klauteren. Kaartverkoop via LingeFilm.

KINDERBOEKENBAL Op zaterdag 14 oktober verandert een groot deel van Het Weeshuis in Culemborg in een podium voor het Culemborgs Kinderboekenbal. Georganiseerd door met De Vlinderfabriek, Elisabeth Weeshuis Museum, Studio Wollebrandshof en Lucienne Bartels Cultuuronderwijs. Er valt de hele dag van alles te beleven voor iedereen van 4 jaar en ouder: Huiveren bij de griezelverhalen van meesterverteller Eric Borrias, het 'Geheim van de tafel' ontrafelen op de weeshuiszolder, afdalen in de museumkelder voor de workshop 'Gruwelijk schminken' en samen aan de slag op de spelvloer of in het atelier. Voor deze geweldige dag zijn er kaartjes te koop via

www.culemborgskinderboekenbal.nl. Vooraf een kaartje kopen voor € 5,00 loont de moeite. Aan de deur kosten de kaartjes € 7,50.

HERFSTVAKANTIE De Kunst van het Griezelen gaat over De Griezelbus, Dolfje Weerwolfje, Jimi RIP & andere wezens van de nacht. Liedjes, verhalen, popmuziek, rock and roll en vrolijke griezelavonturen, oftewel: GRUMOR! Na de voorstelling zet Paul met plezier zijn handtekening. Paul van Loon en Andere Snuiters komt met de voorstelling 'De kunst van het griezelen' op woensdag 18 oktober maar liefst 2 keer (om 12:00 en 15:00 uur) griezelen in Theater De Fransche School te Culemborg. Kaartverkoop via De Fransche School.

De Kinderboekenkrant® biedt voor 8 tot 12-jarigen een helder overzicht van de leukste boeken die er voor hen te vinden zijn. Hij staat vol tips, weetjes en achtergronden over kinderboeken en schrijvers. Een leuke bewaarkrant en ook ver ná de Kinderboekenweek® nog het lezen waard. Exclusief bij de Bibliotheek verkrijgbaar is de speciale, dikke versie van de Kinderboekenkrant® met een extra katern van 8 pagina's met spelletjes, raadsels, puzzles én boeken, geheel in het teken van de Kinderboekenweek® en het thema: Gruwelijk eng! Vanaf 4 oktober in de Bibliotheek.

KRAAK DE CODE De Kinderboekenweek is bij uitstek hét moment om kinderen te stimuleren meer te lezen en om ook de niet zo fanatieke lezers te prikkelen is er 'Codewoord'. Een digitaal spel voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar. Vanaf 4 oktober op de website van Bibliotheek Rivierenland. Een leuke manier om boeken te leren kennen. Codewoord staat in het teken van het thema 'griezelen' en de kennis van de kinderen op dit thema wordt op de proef gesteld. Tijdens het spel krijgen kinderen boekentips mee, die gekoppeld zijn aan de vragen. Als ze hiermee het codewoord na afloop hebben gekraakt, maken ze kans op een prijs.