• Burgerinitiatief Redichemse waard
  • Burgerinitiatief Redichemse waard
  • Stefan Claessens
  • Burgerinitiatief Redichemse waard
  • Burgerinitiatief Redichemse waard
  • Burgerinitiatief Redichemse waard

Kinderen basisschool 't Praathuis naar de Redichemse Waard

CULEMBORG Van april tot juli gaan de kinderen van alle onder- en middenbouw groepen van het Praathuis in het kader van het schoolproject Landschap en Omgeving naar de Redichemse Waard. Ze ontdekken spelenderwijs hoe mooi de natuur en cultuurhistorie van dit gebied in de uiterwaard van de Lek bij Culemborg is.

Zo gaan de kinderen schatzoeken op de terp waar in de vorige eeuw een oude boerderij heeft gestaan en al vanaf de middeleeuwen bewoning is geweest. De historische vereniging van Culemborg (Voet van Oudheusden) heeft al aangegeven zeer geïnteresseerd te zijn in de vondsten en heeft aangegeven ze graag nader te willen onderzoeken. Ook gaan de kinderen visjes vangen, beversporen zoeken, een reuzenkatapult maken om steentjes de plas in te schieten en bouwen ze een eigen kampvuurtje om worstjes te bakken voor de lunch. Spelenderwijs leren ze zo superveel over dit prachtige natuurgebied.


Stefan Claessens van het Burgerinitiatief Redichemse Waarde: ,,Het is zo ontzettend leuk om te zien hoe de kinderen genieten van naar buiten gaan. Ik wil dat niet verpesten met lees- en schrijfopdrachten. Het gaat er om dat de kinderen lekker los kunnen gaan en spelenderwijs ontdekken hoe leuk het is om buiten avonturen te beleven. Hij voegt daar nog aan toe: Iedere school zou veel meer met kinderen naar buiten moeten. Kijk hoe simpel dat is. Eigenlijk heb je niet meer nodig dan een prachtig divers gebied als dit en de wil om het te doen. Succes gegarandeerd."


Het Burgerinitiatief doet dit om er voor te zorgen dat de Redichemse Waard bekender wordt als een prachtig natuur en recreatiegebied. ,,We kunnen dit doen met dank aan een Duurzaamheidsbudget van de Gemeente Culemborg. Dankzij dat budget zijn er vorig jaar van april tot oktober iedere maand Waarde Wandelingen georganiseerd waar iedere keer tussen de 30 en 50 mensen aan mee deden. En dit jaar zijn dus leerlingen aan de beurt. Dat het nodig is blijkt steeds weer. Zowel bij de wandelingen als bij dit project blijkt bij navraag het overgrote deel van de deelnemers nog nooit in het gebied te zijn geweest. Dit blijkt te komen doordat de meeste mensen denken dat je niet door het hek kan en dat het gebied niet toegankelijk is. Niets is echter minder waar. Via het erfpacht van de gemeente is geregeld dat iedereen in het gebied mag wandelen, varen, zwemmen en genieten. Helaas weten veel te weinig mensen dat."


Andere scholen die dit ook zouden willen doen (bv. in de nazomer of volgend voorjaar) kunnen contact opnemen met Stefan Claessens via https://www.facebook.com/Redichemse.Waard/ of 06-45104911.