• Pieter Aafjes

Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes op oorlogssterkte

CULEMBORG Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes is zich aan het voorbereiden op het concours in Enschede. De afgelopen maanden is er veel gerepeteerd, met in september een repetitieweekend en een concert in Knegsel. Zaterdag 28 oktober was het orkest te gast in Klaaswaal, waar werd meegewerkt aan het Windkracht 3-concert met drie toporkesten. Natuurlijk voerde Pieter Aafjes o.l.v. Arjan Gaasbeek de concourswerken uit: The Valecian Widow van Khachaturian en El Arca de Noé van Oscar Navarro. Het orkest was deze avond op volledige sterkte.

Voor de nieuwe chef-dirigent van het grote orkest een moeilijke taak om na ruim 41 jaar Heinz Friesen de verwachtingen waar te maken. Hij is het orkest aan het klaarstomen voor het grote KNFM-concours. Eigenlijk heeft hij zich afgelopen jaar al bewezen, met de diverse concerten in Culemborg, maar het concours is toch een andere zaak. Orkest en dirigent worden beoordeeld op intonatie, klankvorming, klankbalans, techniek, articulatie, ritmiek, samenspel, dynamiek, nuancering en muzikale uitvoering. Hiervoor kunnen 100 punten gehaald worden.

Vanaf 1928 komt Pieter Aafjes uit in de hoogste afdeling, tegenwoordig de eerste divisie. Bij 80 punten of meer hebben de orkesten een eerste prijs, vanaf 90 punten een eerste prijs met lof.

HEINZ FRIESEN Zaterdag in Klaaswaal was de verrassing voor dirigent en orkest groot toen maestro Heinz Friesen de zaal binnen stapte. Hij was benieuwd hoe het orkest ervoor stond en zich had voorbereid op het concours. Deze avond haalde dirigent Arjan Gaasbeek alles uit zijn orkest, met prachtige soli in de twee stukken, mooie uitgebalanceerde klank in het orkest, waaraan de laatste tijd veel aandacht was besteed. Pieter Aafjes liet deze avond horen dat ze op oorlogssterkte was en dat werd beaamd door een daverende ovatie van het publiek, maar ook door collegamuzikanten van de andere orkesten die deze avond optraden: Prinses Juliana uit Klaaswaal en het Dordrechts Philharmonisch orkest.

Natuurlijk was iedereen nieuwsgierig naar de mening van Heinz Friesen, maar ook hij sprak zijn waardering uit richting Arjan. Hij kon horen dat er de afgelopen maanden hard was gewerkt en zag het concours met het volste vertrouwen tegemoet.

Nog drie repetities te gaan en dan is het zover: er treden zaterdag 11 november vijf orkesten voor het voetlicht van de jury, Pieter Aafjes is het vierde orkest dat optreedt. Van 15.40 uur tot 16.40 uur is het podium in het Muziekcentrum van Enschede voor Pieter Aafjes. Rond de klok van zes uur is de prijsuitreiking. Daarna kunnen dirigent en orkest zich weer klaarmaken voor het Kerstconcert in Culemborg op zaterdag 9 december, waarvoor dit jaar als zeer speciale gast is uitgenodigd: De Zand tovenaar.