• MICHEL MEES

Krautrockers Mononyth komen naar de Gelderlandfabriek

CULEMBORG Liefhebbers van spacerock, stonerrock en krautrock hebben 20 januari al omcirkeld in hun agenda. Dan speelt de vijfmansformatie Monomyth tijdens de serie OnStage in de Gelderlandfabriek in Culemborg. Het voorprogramma Orange Glow mag er ook zijn.

Het Haagse Monomyth maakte zijn podiumdebuut in 2012 als voorprogramma van The Machine in het Tilburgse 013. Sindsdien heeft de band op een groot aantal festivals gestaan, waaronder Yellowstock Winterfest (Be), Roadburn en Parkpop. In 2016 stond de band op het Imagine Filmfestival en speelde daar, vanuit de orkestbak, een soundtrack die speciaal was afgestemd op de in 2014 op 4K gerestaureerde cult-klassieker Das Cabinet des Dr. Caligari. Monomyth bracht drie albums uit waarvan de laatste, Exo uit 2016, de 16e plaats behaalde in de Vinyl Top 50. Monomyth staat voor spannende instrumentale soundscapes, een achtbaanrit waarin de luisteraar zich kan verliezen. De avond wordt geopend door Orange Glow, met een mix van psychedelische postrock met elementen van stoner- en krautrock, wave en artcore. Eerder leverde de band twee door publiek en pers goed ontvangen indierock albums af. Op weg naar het derde album heeft het trio het roer omgegooid en zichzelf volledig opnieuw uitgevonden. Het resultaat is het groovende en trippy album Have A Safe Trip, Dear.

OnStage in de Gelderlandfabriek op 20 januari begint om 20.00 uur. Entree aan de zaal 15 euro maar in de voorverkoop 12,50 euro. Info: www.degelderlandfabriek.nl.