• Harmen Holwerda

    Hannah Rood

Laatste kans: stadsdichter Culemborg 2020

CULEMBORG In het jubileumjaar 2018 telde Culemborg maar liefst vier stadsdichters: René van Loenen, Eric Jansen, Harmen Holwerda en Marco Houtschild. Zelden zal een stad zo intensief poëtisch begeleid zijn. Na bijna een jaar zonder officiële stadsgedichten is de gemeente Culemborg op zoek naar een nieuwe stadsdichter voor het hele jaar 2020.

In samenwerking met de Roos van Culemborg is een traject uitgezet met als uiteindelijk doel: we kiezen met z'n allen deze belangrijke functionaris. Ieder die binnen de grenzen van de gemeente woont, mag meedoen. Door twee gedichten van maximaal 16 regels (korter mag ook) in te leveren. Het eerste gaat over de stad Culemborg en het tweede over een gebeurtenis in de stad. De omschrijving is ruim: de dichters mogen het zelf verder invullen.

Stadsgedichten horen redelijk toegankelijk te zijn, kort en krachtig, beeldend, gerelateerd aan Culemborg en eventueel met humor, kortom: zoals je ze zelf ook graag leest. Stuur de inzending voor woensdag 13 november op naar m.giesendorf@culemborg.nl. Dit is dus wel zo'n beetje de laatste kans. Mireille Giesendorf anonimiseert de gedichten en is daarmee de enige die weet wie wat heeft geschreven. Vervolgens gaat een deskundige jury aan de slag. Hanneke Wetzeler (leraar Nederlands Lek en Linge), Bauke Visser (voormalig leraar Nederlands KWC) en wethouder Joost Reus vormen samen de werkgroep die drie kandidaten (waarvan zij de naam dus niet kennen) selecteert. De gemeente publiceert de gedichten van dit drietal in de Culemborgse Courant en elke Culemborger kan meedoen de stadsdichter te kiezen.

Op 1 januari, tijdens het nieuwjaarsconcert van de Roos van Culemborg, wordt de winnaar bekendgemaakt. Op de Nieuwjaarsreceptie van de Gemeente valt het eerste officiële optreden te verwachten. De winnaar zal regelmatig op de gemeentepagina's in de Culemborgse Courant publiceren, raadsvergaderingen openen en voorkomende gebeurtenissen van dichterlijk commentaar voorzien. En toch ook mooi meegenomen: een eregeld van 1000 euro hoort bij deze functie. Bovendien eeuwige lokale roem.

De volledige uitnodiging om mee te dingen naar het stadsdichterschap 2020 is te vinden op www.deroosvanculemborg.nl onder de knop 'stadsdichter'.