• De Roos van Culemborg
  • Anikó Ouweneel-Tóth

Kunst(enaars)platform in Culemborg

CULEMBORG Culemborg telt tientallen (beeldende) kunstenaars. Met beroepsmusici meegeteld komt hun aantal misschien wel boven de honderd. Rond artistieke beroepen hangt nog altijd een geur van romantiek. De verbeelding aan de macht, wie zou dat niet willen. In de praktijk is het vaak sappelen. (Bijna) geen kunstenaar kan van het werk leven. Bijbaantjes zijn noodzakelijk. Het probleem is duidelijk: de kunst(enaar) is nauwelijks in economische wetten te passen. De top trekt in musea misschien veel mensen maar daar is de hype nooit ver weg. De meeste kunstenaars moeten keihard werken voor een minimum inkomen en om gezien te worden. Dat laatste is figuurlijk, maar ook letterlijk. Het aantal serieuze expositieplekken, ook in Culemborg, is om te beginnen al zeer beperkt.

De Roos van houdt woensdag 4 april het Kuns(tenaars)platform. De insteek is praktisch. Hoe creëren ze in meer en regelmatiger plekken waar werk van Culemborgse kunstenaars te zien is? Zonder hoge galeriepercentages. Toegankelijk en laagdrempelig voor bezoekers. Praktische voorstellen komen aan de orde. Bijvoorbeeld een weekendgalerie en regelmatig grotere tentoonstellingen in de Barbarakerk voor Culemborgse kunstenaars.

Een tweede onderwerp: hoe werkt dat, het organiseren van een tentoonstelling in Culemborg met landelijke uitstraling als Lek-Art en 'Een Hooglied' (in de maand april in de Barbarakerk)?

Anikó Ouweneel-Tóth is curator van 'Een Hooglied'. Haar ervaring met kunstenaars, kunstmanagement, pr en het inrichten van exposities is groot. Wat zijn mogelijkheden en valkuilen bij het organiseren van grote tentoonstelling? En hebben plaatselijke kunstenaars een streepje voor? De net ingerichte expositie 'Een Hooglied' kan haar betoog illustreren. Een avond voor kunstenaars en iedereen met interesse voor (beeldende) kunst. Woensdag 4 april 20.00 uur consistorie Grote of Barbarakerk (ingang glazen deur bij de uitbouw), Grote Kerkstraat, toegang vrij, hoed gaat rond.