• KWC

KWC Culemborg stuurt leerlingen de Atlantische Oceaan op

CULEMBORG Met de wereld als klaslokaal krijgen leerlingen de kans om een buitenschools lesprogramma te volgen dat verrijkt, inspireert en motiveert. Dit programma, dat Masterskip heet, duurt zes weken. Eind januari 2019 is het KWC benoemd tot officiële Masterskipschool. Zij is daarmee de zevende Masterskipschool van Nederland. Hiermee verbreedt het Koningin Wilhelmina College letterlijk en figuurlijk de horizon van leerlingen door ze de mogelijkheid te geven mee te gaan op reis met Masterskip de Wylde Swan terwijl school gewoon doorgaat.

De Wylde Swan is een uniek zeilschip waarop leerlingen uit heel Nederland uit de bovenbouw van het havo en vwo zes weken lang de wereld verkennen en ondertussen hun onderwijsprogramma volgen. Aan boord zijn vakdocenten die ervoor zorgen dat de leerlingen leren wat ze volgens hun programma moeten leren, maar die ze ook de kans geven theorie en praktijk met elkaar te verbinden, zichzelf te leren kennen en leren samen te werken.

Masterskipscholen zijn scholen die de visie onderschrijven dat leren niet alleen in een klaslokaal gebeurt, aldus Masterskip-initiatiefneemster Hinke de Vries. ,,Wij nemen leerlingen mee op een onvergetelijke zeilreis waar school- en levenslessen hand in hand gaan. Dat vraagt wel iets van een school." Het KWC geeft leerlingen al jaren de ruimte om onderwijs op maat te volgen en goed om zich heen te kijken. ,,Naast topsport, entreprenasium, maatschappelijke stages, vele uitwisselingsreizen, Agora-onderwijs en als Global Citizen school zijn wij bijzonder trots om ons ook als Masterskipschool te mogen profileren. Goed onderwijs is immers zoveel meer dan opletten in de klas en de stof uit een boek tot je nemen."

Deze samenwerking wordt bekroond met deze benoeming van het KWC als officiële Masterskipschool. Er zullen nog velen volgen, maar het KWC is een prachtig voorbeeld van een school die laat zien dat buitenschools leren een enorme verrijking kan zijn voor leerlingen. Samen met de nog volgende Masterskipscholen vormen zij een netwerk van scholen die onderwijs op maat en buitenschools leren hoog in het vaandel hebben staan.

Dennis Vos, Agoracoach en Masterskipcoördinator op het KWC: ,,Afgelopen jaar is op onze school de eerste leerling mee geweest aan boord van Masterskip Wylde Swan. Aan boord volgde zij onderwijs met de Atlantische Oceaan en het Caribisch gebied als klaslokaal, een onvergetelijke ervaring. Uit ervaring weet ik dat leerlingen bijzonder enthousiast terugkomen, zonder uitzondering. Én ook de docenten. Ik heb zelf drie oceaanreizen meegevaren als docent natuurkunde. Het is oprecht bijzonder om van dichtbij mee te maken hoe leerlingen zich in razendsnel tempo ontwikkelen tot zelfstandige en verantwoordelijke jongvolwassenen. Deze unieke samenwerking met Masterskip is een zeer waardevolle aanvulling op het onderwijsaanbod van het KWC. We zijn dan ook met alle reden trots dat wij deze samenwerking met Masterskip Wylde Swan officieel kunnen maken."

Voorlichting over de eerste Masterskip op het KWC: dinsdagavond 12 maart, zie voor meer info www.kwc-culemborg.nl.

Voor meer informatie over Masterskip, bezoek www.masterskip.com.