KWC heeft de Schoolkantine Schaal 2015

CULEMBORG Het Koningin Wilhelmina College in Culemborg heeft de Schoolkantine Schaal 2015 van het Voedingscentrum gekregen. Er is de laatste tijd hard gewerkt om meer gezond aanbod in de schoolkantine aan te bieden, zoals diverse broodjes, fruit en zuivelproducten. Het aanbod op het KWC bestaat voor 82% uit producten uit de Schijf van Vijf. Ze kregen daarbij hulp van de Schoolkantinebrigade van het Voedingscentrum.

Ook deze school vindt het belangrijk dat leerlingen kunnen genieten van een gezond aanbod in de kantine. Daarmee komen ze tegemoet aan de wens van ouders en leerlingen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat kleine verbeteringen in het aanbod al zorgen voor een direct effect. Jongeren geven aan dat zij moeilijk weerstand kunnen bieden aan vette of zoete snacks als ze er liggen. En dat is ook niet zo raar, want om weerstand te bieden aan verleidingen is zelfcontrole nodig. Dat vraagt veel mentale inspanning. En die inspanning kunnen we nou juist niet altijd opbrengen, bijvoorbeeld als we haast hebben of moe zijn. We zijn op die momenten sneller geneigd iets impulsiefs te doen en ons daarbij te laten beïnvloeden door de omgeving. Als die omgeving nou juist uitgerekend vooral ongezond is, kiezen we daar sneller voor. Jongeren net zo goed als volwassenen. Als het aanbod vooral gezond is, kies je dus ook sneller voor iets gezonds.

De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het heeft als doel een gezonder voedingsaanbod op VO- en MBO-scholen. Als richtlijn voor een gezonde schoolkantine geldt een aanbod van minimaal 75% producten uit Schijf van Vijf (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% extra's (zoals koek, snoep, snacks). Elke school kan haar assortiment inleveren bij het Voedingscentrum, en als de Kantinescan aangeeft dat de schoolkantine aan deze richtlijn voldoet, krijgt de school de Schoolkantine Schaal 2015. Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine

Op de foto: De schaal werd uitgereikt door Staatssecretaris Sander Dekker die maandag het schooljaar opende op het KWC. Van links naar recht: Sander Dekker, Anita Zijlstra, Antoinet Uyen, Alice Nijveld.