KWC'ers en Chinese leerlingen samen in de klas

,,Samenwerken gaat niet vanzelf. Je moet het leren door te doen", aldus Joke Hengefeld donderdagochtend bij het vertrek van de leerlingen uit China die de afgelopen week bij KWC-leerlingen hebben doorgebracht. Het was het tweede deel van de uitwisseling met de partnerschool van het KWC: Tianjin High School uit Beijing, China. De KWC'ers maakten in september al de reis naar Beijing om te ervaren hoe het is om in een compleet andere cultuur met andere schoolregels en andere docenten bekende vakken als kunst, biologie of muziek te volgen. ,,Een ervaring om nooit te vergeten" is de meest gehoorde uitspraak.

Ook docenten werken samen en geven les op elkaars scholen. Dit alles past bij het grensverleggend onderwijs, kenmerkend voor Elos-scholen. Het KWC is een gecertificeerde Elos-school, wat betekent dat leerlingen de kans krijgen om in internationale samenwerkingsprojecten vaardigheden op te doen die hen voorbereiden op een toekomst als wereldburger. Niet voor niets werd de uitwisselingsgroep ontvangen op de universiteit in Utrecht waar Chinese studenten vertelden hoe het was om een bachelor- of masterstudie te doen in Nederland. De persoonlijke contacten zorgen ervoor dat de drempel om internationaal samen te werken een stuk lager wordt. Leerlingen op een Elos-school kunnen bij het diploma een certificaat halen, waarmee zij hun verworven competenties aantonen. En dat helpt bij toelating voor vervolgopleidingen.

De Chinese leerlingen en docenten waren erg onder de indruk van de gastvrije ontvangst door ouders en leerlingen van het KWC. Zozeer zelfs dat er tranen vloeiden bij het vertrek.