KWC'ers halen Europa naar Culemborg

CULEMBORG Leren in een Elos school betekent samenwerken met leeftijdgenoten in de hele wereld. De afgelopen weken ontvingen leerlingen van het KWC hun medeleerlingen uit Turkije, Duitsland en Denemarken. Grote Europese thema's kwamen voorbij in de lessen. De presentaties over verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Turkije ontkwamen niet aan het thema "vluchtelingen", bijvoorbeeld. "Daar kijken we eigenlijk heel verschillend naar", zeggen leerlingen.

De Duitse leerlingen hebben Nederlands als vak op hun lesrooster staan. Best moeilijk om die taal 'in het echt' ook te moeten gebruiken.

Bruggen bouwen was het thema van de uitwisseling tussen klas A3T van het KWC en de Deense klas van de Bogoe Kostskole uit Bogoe. Samen met hun partners gaven de leerlingen van het tweetalig VWO vorm aan dit thema door middel van allerlei projecten en excursies. Een speeddate tussen Nederlanders en Denen sloeg de eerste brug bij de kennismaking na aankomst in Nederland. Op school werden verder tijdens een competitie bruggen gebouwd met stokjes bij Science en over een denkbeeldig ravijn in de gymzaal.

In Rotterdam maakten de leerlingen een wandeling over de Erasmusbrug waarbij ze met een spannende watertaxi snel en schuin over de Rotterdamse haven werden gezet.

Een interview met Rotterdammers over het thema 'bruggen bouwen' sloot de excursie af in de mooie markthallen.

De leerlingen kijken met veel plezier terug op deze geslaagde week en uit naar het tweede deel van de uitwisselingen, want dan zijn zij zelf gast in de genoemde landen.