• Voor Raijmond Rison en Jan Peterse begint de lente officieel op zondag 31 maart om 11 uur met een zonnige voorjaarsmarkt

    Neeltje van Triest

''Laat de lente maar beginnen''

Voorjaarsmarkt op koopzondag 31 maart

CULEMBORG Soms lijkt het er op dat de lente is begonnen, maar er zijn ook van die dagen dat iedereen nog steeds liever binnen blijft. Daar willen Raijmond Rison namens de Verenigde Ondernemers Culemborg (VOC) en organisator Jan Peterse een eind aan maken. Voor dit duo begint de lente officieel op zondag 31 maart om 11 uur met een zonnige voorjaarsmarkt. Voor minder doen ze het niet.

Raijmond Rison is bestuurslid van de VOC en altijd in voor een leuke actie, opmerkelijke happening of aantrekkelijke markt. Hij heeft in de persoon van Jan Peterse een 'bondgenoot' gevonden, want allebei gaan ze voor drukte, gezelligheid, plezier en vooral leven in de brouwerij.

Jan lacht en is een man van oneliners: ,,Je kunt hier in de stad alles halen en tijdens de voorjaarsmarkt nog veel meer.'' Momenteel heeft de organisatie 31 inschrijvingen binnen van de meest uiteenlopende kramen die zich hier komen presenteren. Jan schat in dat er uiteindelijk ongeveer 40 kramen veel publiek zullen gaan trekken. De markt loopt van de Oude Vismarkt over naar de Grote Markt en onder de Binnenpoort door naar de Varkensmarkt. Rond 11 uur gaan de kramen open en de voorjaarsmarkt duurt tot 18 uur.

Jan heeft vanaf zijn 13e 'in de handel' gezeten en is een echt mensenmens. ,,Ik ben een vrijbuiter, maar geen uitbuiter'', weer zo'n oneliner die langskomt. Hij is de man achter de koffermarkt die viermaal per jaar op bedrijventerrein Pavijen wordt georganiseerd en stond ook aan de wieg van de Kerstmarkt in de Culemborgse binnenstad. Hij heeft inmiddels een paashaas geregeld die eitjes aan de kids uit gaat delen, er komst een draaibus, volgens Jan een variant op de draaimolen en een disco-springkussen. De dweilorkesten 'De Papklepels' en 'De Druppels' zijn gevraagd om sfeerverhogend op te treden. Zowel Jan als Raijmond is bezig om nog meer aantrekkelijke activiteiten in te bouwen.

Raijmond: ,,We hebben er bewust voor gekozen om de voorjaarsmarkt op koopzondag te houden. Dan is het merendeel van de winkels open en heeft de bezoeker echt ook wat te doen. Lekker zitten op een terrasje, genieten van de kramen, het aanbod van de winkels eens goed te bekijken of gewoon te genieten van het mooie weer, de mensen en de sfeer. En er wordt op initiatief van Thee Zusje en de pas gevormde werkgroep Sfeer & Beleving Binnenstad een puzzeltocht georganiseerd.''

Jan benadrukt dat hij een goede samenwerking met de horeca, winkeliers en anderen te belangrijk vindt om niet te benoemen. Jan: ,,Alleen samen kunnen we er een groot evenement van maken.'' Hij is van meet af aan bezig om ieder de ruimte te geven om optimaal zijn of haar bijdrage aan de markt te kunnen laten leveren. ,,Ik wil energie in de binnenstad brengen'', is zijn volgende stelling. Het succes van de kofferbakmarkt sterkt hem om ook van de voorjaarsmarkt een succes te maken.

De heren tonen beiden de symptomen die bij 'lentekriebels' horen. De nieuwe start naar een mooie zomer begint in Culemborg op zondag 31 maart om 11 uur. Nu mag het nog even regenen, koud zijn en stormen, maar het voorjaar komt er echt aan.