• De belangstelling voor het speciale topstuk van het Rijksmuseum was groot

  Theo van Dam
 • De jeugdraad biedt de stadsrechten anno 2018 aan de burgemeester en directeur van het archief.

  Theo van Dam
 • De jeugdraad biedt de stadsrechten anno 2018 aan de burgemeester en directeur van het archief.

  Theo van Dam
 • De directeur van het Regionaal Archief Rivierenland, Ella Kok-Majewska

  Theo van Dam

Laatste tentoonstelling in kader van Culemborg 700

CULEMBOR Donderdagmiddag werd in het kader van de viering van Culemborg 700 de laatste tentoonstelling van het jubileumjaar geopend in het Elisabeth Weeshuis met als titel "Oud Papier".

Het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) toont tijdens de expositie enkele bijzondere archiefstukken op de zolder van het Weeshuis.

De tentoonstelling werd onder grote belangstelling geopend door de directeur van het Regionaale Archief Rivierenland, Ella Kok-Majewska en burgemeester Gerdo van Grootheest. De burgemeester ging naar de toekomst toe en onthulde de Stadsrechten anno 2018, gemaakt door de Culemborgse kinderraad.

Oud Papier geeft een overzicht met maar liefst 25 archiefstukken van zeven eeuwen stadsgeschiedenis, om te beginnen met de charter met de stadsrechten uit 1318. De documenten liggen normaliter achter slot en grendel vanwege het behoud ervan voor volgende generaties, maar worden nu speciaal in het kader van de viering van Culemborg 700 voor even geëxposeerd.

Naast de Culemborgse archiefstukken uit Tiel heeft het museum een topstuk uit de vaste presentatie van het Rijksmuseum in bruikleen. Het gaat om de "Genealogie van de heren en graven van Culemborg", vervaardigd in opdracht van Floris I van Pallandt, eerste graaf van Culemborg. Een schitterend geïllustreerd laat-16e eeuws boek van nationale waarde en betekenis.

Conservator Nicole Spaans deelde ten slotte mee dat iedere Culemborger gratis toegang krijgt tot het museum om de expositie te bekijken, maar dan moeten ze wel hun ID-kaart bij zich hebben. Tot en met 31 maart is de expositie te bekijken.