Leerling Rop Philippi exposeert in de kapel van het Elisabeth Weeshuis

CULEMBORG Op vrijdag 8 juli om 19.30 uur wordt de expositie 'Vluchten' officieel geopend in de kapel van het Elisabeth Weeshuis. Twaalf kunstwerken, gemaakt door Wesley Heikoop (14), vormen samen met de teksten van Astrid van Pelt een indrukwekkend verhaal van twee vogels die op de vlucht geslagen zijn. Met zijn werk maakt Wesley een actueel thema toegankelijk voor kinderen. De expositie is tot en met 31 augustus ieder weekend te zien. Kinderen kunnen ter plekke inspiratie op doen en zelf een tekening maken.

Beeldend kunstenaar Rop Philippi werkt al ongeveer vier jaar met zijn leerling Wesley (14) aan diverse kunstwerken. Ze doen dit in het kader van pgb, waarbij kinderen met een rugzakje kunnen werken aan hun zelfexpressie en talenten. Ongeveer een jaar geleden, vlak voor de zomervakantie, tekende Wesley twee vogels vluchtend voor een tornado. Philippi zag daar een verhaal in en daagde zijn leerling uit om er na de vakantie mee verder te gaan. Het bijzondere resultaat bestaat uit twaalf kunstwerken, schilderingen op papier, die nu ook echt samen een verhaal vormen. "Het onderwerp vluchten is een complexe materie. Maar iedereen kan zich wel indenken wat het betekent om te moeten vluchten en alles achter je te moeten laten. Wie helpt je dan en wie laat je in de steek? Ik vind het interessant om het onderwerp met een kind uit te diepen. Kinderen hebben nog een vrij beeld van bang zijn, van vluchten en van de dood," aldus Philippi. De kunstenaar is van plan om te kijken of het verhaal in een boekvorm uitgegeven kan worden. Of mogelijk zijn er scholen in geïnteresseerd om op deze wijze kinderen na te laten denken over dit actuele thema in Europa.

Parallel aan de expositie in de kapel is op de museumzolder van het weeshuismuseum ook een tentoonstelling te zien: Point of View. Een foto-expositie van Culemborgers en vluchtelingen die in Culemborg wonen. Deze is te zien t/m 11 september. De expositie in de kapel is een eerste stap op weg naar zichtbaarheid en samenwerking tussen het museum en de kunstkapel. Meer informatie www.lepke.nl.