• Een van de acties voor goede doelen betrof taarten gooien op leraren en leerlingen.

    Rias Immink

Leerlingen KWC sluiten project "Jij de Baas" af met handelsbeurs

CULEMBORG Leerlingen uit de brugklas vmbo-TL, havo en vwo van het KWC hebben het project "Jij de Baas" succesvol afgesloten met een handelsbeurs.

De afgelopen maanden hebben de brugklassers hard gewerkt om voor de door henzelf gekozen goede doelen zoveel mogelijk geld op te halen. Het project werd afgesloten met een handelsbeurs. De leerlingen konden tijdens deze beurs aan de goede doelen, docenten, ouders en medeleerlingen laten zien wat zij hebben gedaan voor dit goede doel. Ook was er nog de mogelijkheid om dit goede doel nog even in de schijnwerpers te zetten, vrijwilligers te werven of het laatste beetje geld in te zamelen.

De handelsbeurs werd geopend door wethouder Fouad Sidali en na zijn korte toespraak was het rector Joke Hengefeld die het spits afbeet bij een "levende" fruitautomaat, bedacht door Lot Loudon uit V1T. De handelsbeurs was gestart. Verschillende kraampjes werden bemand door de leerlingen. Hier verkochten zij nog wat lekkers, zoals cake, hotdogs en suikerspinnen, maar ook bijvoorbeeld zelfgemaakte sieraden. Aan de hand van korte presentaties op posters konden de bezoekers zien wat de leerlingen buiten schooltijd voor hun goede doel hadden gedaan en wat het had opgebracht. Zo werden er oliebollen gebakken, een tennistoernooi gehouden, armbanden verkocht, Vlaamse wafels verkocht, spulletjes op de kerstmarkt verkocht, lege flessen ingezameld en zelfgemaakte sleutelhangers met knuffels eraan verkocht. Een van de meest in het oog lopende acties was een taartengooiactie, waarbij zowel leraren als leerlingen werden uitgenodigd met een taart naar elkaar te gooien. De taarten (simpele bodems met wat slagroom) werden gesponsord door de Emté in Beusichem. De opbrengst van deze actie ging in zijn geheel naar het KWF.

De leerlingen kozen niet alleen voor de bekende goede doelen zoals o.a. Unicef, CliniClowns, Make a wish en Kika maar ook voor minder bekende goede doelen zoals Wooninitiatief Culemborg en Stichting VWS. Ook goede doelen met een persoonlijk tintje zoals het Wilhelmina Kinderziekenhuis en Look Good Feel Better werden uitgekozen. Het Beatrix verzorgingstehuis in Culemborg kan ook nog rekenen op de inzet van leerlingen. Maureen, Matthijs, Roos en Tygo uit HV1A zullen hier namelijk een bingomiddag gaan organiseren.

Na de handelsbeurs was er dan de definitieve afsluiting van het project. Eén voor één werden de jonge "ondernemers" door rector Joke Hengefeld en Thomas Loudon het podium opgeroepen om het eindresultaat te overhandigen aan hun goede doel. ,,Echt fantastisch om te zien hoe enthousiast de leerlingen zich inzetten voor het goede doel,″ zegt Roy Kroeze van het Robert Mars toernooi. Rector Joke Hengefeld geeft aan dat ze trots is op haar leerlingen en dat zij, bovenal, trots kunnen zijn op zichzelf.