• Leerlingen van het KWC met wethouder Reus

    KWC
  • Leerlingen van het KWC met wethouder Reus

    KWC

Leerlingen KWC winnen uitdaging energiebesparing

CULEMBORG In januari wonnen leerlingen van het Koningin Wilhelmina College (KWC) de Energie Uitdaging van wethouder Reus. In vier weken tijd lukte het hen met vrij simpele maatregelen om 20% energie te besparen. De school ontving daarom afgelopen vrijdag van de wethouder een cheque voor de aanschaf van een groene bank voor op het schoolplein. Als vervolg start de school met een werkgroep duurzaamheid die nog meer besparingen gaat realiseren. En ook thuis zijn de leerlingen al aan de slag gegaan.

De uitdaging was een initiatief van energiecoöperatie Vrijstad Energie en Edublik. Grietje Holleman van Edublik: ,,Na de introductieles een aantal lessen over het onderwerp klimaatverandering en de gevolgen daarvan, voerde ik met de leerlingen een scan uit in school. Daarna maakten de leerlingen echte verbeterplannen. Ik ben onder de indruk van wat ze allemaal bedachten: een foute-kersttruiendag zodat de verwarming een graadje lager kon, docenten en leerlingen uitdagen meer op de fiets te komen en bakken regelen voor het scheiden van het plasticafval.

Het was niet altijd makkelijk om de ideeën uitgevoerd te krijgen. De verwarming lager afstellen op korte termijn bleek niet mogelijk omdat dit niet in de school wordt geregeld. En het was ook zeker niet makkelijk om medeleerlingen te activeren. Het KWC gaat tl-buizen vervangen voor led-tl-buizen en koopt afvalbakken waarin afval gescheiden in te zamelen is."

PRAKTIJK Naast de besparingen op school, gingen de leerlingen ook thuis lekker aan de slag. Om met simpele maatregelen snel energie te besparen. Zoals door een paar minuten korter te douchen en de lichten uit te doen in vertrekken waar ze niet zijn. Of door vaker de fiets in plaats van de auto te nemen en één of meer dagen geen vlees te eten. Een makkelijke besparing was de verwarming een graad lager zetten, de thermostaat efficiënter afstellen en de verwarming uit doen in vertrekken waar je niet bent. De leerlingen zijn daarnaast op bezoek geweest bij MultiDesk. Daar liet eigenaar Fernand van Drenth zien hoe je in de praktijk met de juiste middelen en motivatie in korte tijd een groot resultaat kan bereiken. Dit bedrijf is namelijk al zeer ver in het terugdringen van hun energie-uitstoot en het opwekken van duurzame energie.