• William Hoogteijling

Leerlingen Lek en Linge komen rijker terug van Nicaragua-reis

CULEMBORG Na twee jaar voorbereiding vertrekken veertien leerlingen en zeven begeleiders van ORS Lek en Linge in Culemborg zondag 9 juli naar Matagalpa in Nicaragua. Ze gaan vrijwilligerswerk doen bij het gehandicaptenproject Las Familias Especiales. Het is de achtste keer dat een schoolbrede delegatie deze trip maakt. Wat nu al vast staat: de leerlingen nemen een schat aan ervaringen mee terug.

Voor sommige begeleiders wordt het een ontroerend weerzien met oude bekenden. Zoals docent Ben Boon, de oude rot die het project zestien jaar geleden startte. Hij was er alle keren bij. Zijn jonge collega Remy van den Bosch kijkt juist verwachtingsvol uit naar de kennismaking. Ook voor hem begon de trip al bijna twee jaar geleden. Toen werd deze groep, Brigade 8 gedoopt, samengesteld. ,,Vrij snel nadat ik in 2014 bij Lek en Linge begon merkte ik hoe dit leeft", zegt Van den Bosch, die wiskunde geeft op het vmbo. ,,De warme band tussen de mensen in Nicaragua en de school viel op. Dat spreekt me aan, want ik heb wat met die regio. Na mijn afstuderen heb ik diverse reizen in Zuid-Amerika gemaakt. Ook heb ik een sport- en educatief project in Suriname opgezet."

Stichting Las Familias Especiales zet zich in voor mensen met een beperking en hun familie. In het arme Nicaragua krijgen die weinig tot geen zorg. De stichting heeft met steun van buitenlandse organisaties onder meer een school, een yoghurtbedrijf, fysiotherapie voor de gehandicapte kinderen en een speelpark gerealiseerd. Het project sluit aan bij de wens van Lek en Linge, sinds dit jaar Unesco-oriëntatieschool, dat leerlingen verder kijken dan hun eigen leefwereld. Elke twee jaar zamelt de school geld in voor nieuwe initiatieven in Nicaragua. Dit jaar is bijna 27 duizend euro opgehaald met acties.

Motivatiebrief

Leerlingen van alle studierichtingen konden zich voor de reis aanmelden door een motivatiebrief te schrijven. De belangstelling was overweldigend: tachtig kandidaten voor vijftien plekken. Laurie van Haren, 18 jaar en net geslaagd voor havo, is een van de gelukkigen. ,,Het is heel spannend, ook omdat het de eerste keer is dat ik ver weg ga. Ik heb verhalen gehoord van mensen die er al zijn geweest. Toch denk ik dat het anders is als ik er eenmaal ben. Wat ik al wel weet is dat ik er veel voor terug krijg." In Laurie's geval gaat dat nog verder; ze heeft er haar studiekeuze aan te danken. ,,Ik ga eerst een jaar werken en reizen en wil daarna International Development Management in Velp gaan studeren. Die opleiding bereidt je voor om mensen in ontwikkelinggebieden te helpen hun levensomstandigheden te verbeteren. Door Nicaragua ben ik daar meer over na gaan denken."

Roy Haze herkent dat. Voor de oud-leerling van Lek en Linge, 22 jaar en vierdejaars student verpleegkunde, is het de derde reis naar Nicaragua. Net als in 2015 gaat hij mee als begeleider. ,,Omdat ik in 2011 de reis als leerling deed, weet ik wat er in hen omgaat. Vast staat dat ze iets tofs meemaken. Ze verkennen hun grenzen, gaan er misschien overheen, groeien enorm en leren waar ze goed in zijn. Daarmee kan ik hen een beetje helpen. Maar natuurlijk vind ik het ook te gek om te zien wat er allemaal is vernieuwd. Voor Ben Boon is het helemaal geweldig. Die heeft het vanaf het begin mee gemaakt."

Foto: Brigade 8-leden Roy Haze, Laurie van Haren en Remy van den Bosch (vlnr) zijn helemaal klaar voor reis naar Nicaragua.