• Liesbeth Wattimury

Leerlingen maken samen muziek in project Culemborgse Schoolorkesten

CULEMBORG Sinds een aantal weken repeteren zo'n 80 leerlingen van verschillende scholen, waaronder openbare regionale schoolgemeenschap Lek en Linge, samen in vier Culemborgse Schoolorkesten (CSO). Zo kunnen zowel leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool als brugklasleerlingen met elkaar samen spelen in een heterogeen orkest.

CSO is een tweejarig samenwerkingsproject tussen Kunsteducatie Culemborg (KEC), koninklijke harmonie Pieter Aafjes, Brede School Culemborg en gemeente Culemborg, mogelijk gemaakt met subsidie vanuit het Oranjefonds. In dit tweede jaar van het project zijn er op verschillende locaties orkesten gestart, waaronder het Lek en Linge-orkest, dat uit 17 orkestleden bestaat en elke maandag repeteert. Daarnaast is er een koorklas (Kids in Choir) en een popbandworkshop.

Dit initiatief, waarbij KEC, Pieter Aafjes en de middelbare scholen hun faciliteiten en instrumenten beschikbaar stellen, biedt leerlingen ook de mogelijkheid gratis mee te doen aan muzieklessen. Al vanaf de herfstvakantie konden zij die een blaas-, snaar- slag- of toetsinstrument bespelen óf onder de knie willen krijgen, les krijgen van professionele muziekdocenten.

De grootste meerwaarde zit voor veel leerlingen in het samenspel. Fenna, één van de deelnemende Lek en Linge-leerlingen: ,,Ik vind het goed dat de mogelijkheid er is op school om ervaring op te doen in het samen spelen met anderen. Dat is toch anders dan dat je alleen speelt. Al is het daardoor soms even wat onrustig in het begin, ik heb het erg naar mijn zin." Basisscholier Jesse beaamt dat. ,,Als je alleen speelt, klinkt het minder mooi. Samen spelen is een grotere uitdaging." Drummer Mats, ook basisscholier, concludeert: ,,Ik vind het CSO leuk omdat ik dan lekker los kan gaan."

Er wordt door alle orkesten gerepeteerd voor diverse optredens in zorgcentra, het Elisabeth Weeshuis en als klap op de vuurpijl een eindoptreden in de Gelderlandfabriek op 21 juni dit jaar. Er wordt hard gewerkt aan een vervolg van het project zodat leerlingen ook in jaar drie deel kunnen nemen in Culemborgse Schoolorkesten.

Fotobijschrift: Docent Jan Lucas van Velzen en leerlingen aan het repeteren in het schoolorkest op O.R.S. Lek en Linge.