• Johan van Veen

LekArt festival geeft podium aan kunst, theater, muziek en dans

CULEMBORG Het weekend van 23 t/m 25 september biedt een flinke dosis kunst en cultuur voor de liefhebber. LekArt-festival gaat van start met het thema 'Gedeelde Grond- Waar trek jij de grens?'. De eerste dag staat voornamelijk in het teken van bijzondere rondleidingen met toelichting van onder andere curator Myrthe van der Boom en zaterdag en zondag veranderen de Gelderlandfabriek en EVA-Lanxmeer in één groot belevingscentrum waar de bezoeker zich kan laten verwonderen, confronteren en vermaken. LekArt pakt groots uit en biedt landelijke en lokale kunstenaars het podium. Vrijdagavond is er een speciaal programma: LekArt-Jong Talent. Een van deze jonge talenten is Emma Buysse, een oud leerling van cultuur profielschool ORS Lek en Linge. In dit artikel staat ze alvast in de schijnwerpers.

Emma Buysse deed in 2014 eindexamen van tweetalig vwo. Ze verliet de middelbare school met de wens om actrice te worden. ,,Tijdens mijn examenperiode speelde ik in de voorstelling 'Circus 4 en 5 mei' van Kees van der Zwaard voor mijn profielwerkstuk. Ik koesterde toen, en eigenlijk al heel lang, de droom om toneel te gaan spelen. Inmiddels zit ik in het derde jaar van de Acteerschool Rotterdam. Ik speel nog steeds veel, en dat is ook nog altijd het liefste wat ik doe," aldus Emma die op de avond van LekArt-Jong Talent een korte solovoorstelling speelt: Angel, een multimediale voorstelling over een meisje dat doorslaat in haar drang naar het perfecte lichaam.

,,De tekst van mijn voorstelling is een eigen bewerking van scènes uit de voorstelling MightySociety5 van regisseur Eric de Vroedt. Ik waardeer zijn werk heel erg om de actualiteit ervan en de kritische blik die hij ermee werpt op de maatschappij. Ik wilde graag een voorstelling maken die de invloed van de schoonheidsindustrie aankaart. Naar mijn inzicht wordt uiterlijk vertoon steeds belangrijker in onze maatschappij. Tegenwoordig lijkt een bezoek aan de cosmetisch chirurg bijna net zo vanzelfsprekend als een afspraak bij de kapper. Ik vind het belangrijk om stil te staan bij deze ontwikkeling, en daar vragen over te stellen," vertelt de jonge actrice verder. Ze wil met haar voorstelling het publiek even uit zijn comfortzone halen. Een frisse blik bieden op de thematiek, en er een gesprek over openen. Naast haar voorstelling laten ook studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg en Theateropleiding Antwerpen hun talenten zien op het gebied van dans en circus.

LekArt in nieuw jasje

LekArt-festival is dit jaar voor het eerst in een nieuwe vorm te beleven: groots, participerend en meeslepend. Nieuw is ook dat entree wordt gevraagd, een symbolisch bedrag van 5 euro om de kunstroute te lopen en te genieten van alle extra's onderweg. Het festival is voor kinderen t/m 12 jaar gratis te bezoeken. Entree voor de podiumprogrammering op de vrijdag en zaterdagavond in de Gelderlandfabriek bedraagt ook 5 euro. Voor 15 euro kan het publiek dus het hele weekend zich laten onderdompelen in kunst, theater, muziek en dans. Meer informatie en tickets via www.lekart.nl.

Foto: Emma Buysse in Angel.