• Van links naar rechts: Anna Nijs (Natuur & Milieu), Wethouder Joost Reus (gemeente Culemborg), Supermarktmanager Ruud (Lidl Culemborg) en Felicity Nieman (Lidl Nederland). 

    Theo van Dam
  • Theo van Dam
  • Theo van Dam
  • Theo van Dam

Lidl doneert 140 bijvriendelijke bomen en struiken aan gemeente Culemborg

CULEMBORG Wethouder Joost Reus heeft dinsdag 29 januari namens gemeente Culemborg een cheque t.w.v. €5.000 voor bijvriendelijke bomen in ontvangst genomen. Deze donatie is afkomstig van supermarktketen Lidl die samen met haar klanten geld heeft opgehaald voor de wilde bij. 

 

Van 16 april tot 20 mei konden klanten van Lidl hun statiegeld doneren aan de campagne Nederland Zoemt. De statiegeldactie van Lidl voor Nederland Zoemt heeft €38.806 opgeleverd. Lidl heeft dit bedrag verhoogd naar €50.000 en plant daarmee bijvriendelijke bomen in Nederland. Bijvriendelijke bomen, zoals de linde of de tamme kastanje, zorgen voor een jarenlang aanbod van stuifmeel en nectar. 
Culemborg is één van de tien gemeentes waar dit najaar de bomen worden geplant. De geselecteerde gemeenten hebben eerder dit jaar het predicaat 'bijvriendelijk' ontvangen van Nederland Zoemt, doordat ze voldoen aan de criteria voor bijvriendelijk beheer en activiteiten ontplooien die goed zijn voor wilde bijen. ,,Gemeente Culemborg is een Nederland Zoemt gemeente, omdat wij het belangrijk vinden ons in te zetten voor de bij. Dit doen we door aanplant van bijvriendelijke bomen en struiken langs het Bouwlustpad en Welmoet Wijnandts-Franckenpad. We zijn ontzettend blij met de donatie van alle klanten van Lidl. Met het planten van deze bomen maken we samen Culemborg weer een stukje bijvriendelijker!", aldus Joost Reus.

NEDERLAND ZOEMT Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu en is mogelijk gemaakt dankzij de Nationale Postcode Loterij. De organisaties willen het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland structureel vergroten. Het gaat namelijk niet goed met de wilde bij, de helft van alle 358 soorten is bedreigd. Van het groente en fruit dat wij eten is 80% afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

LIDL HELPT DE BIJ Lidl steunt de campagne Nederland Zoemt om de bij extra te helpen. De supermarktketen verduurzaamt samen met leveranciers de teeltwijze voor groente en fruit uit Nederland en zorgt voor meer bijvriendelijk groen rondom de filialen. Als landelijke supermarkt staat Lidl al jaren midden in de maatschappij en is zij betrokken bij lokale initiatieven. Zo wordt ook het bedrag dat samen met Lidl klanten is opgehaald lokaal ingezet om meer bijvriendelijke bomen te planten.