• Tanja Moody

Lief zijn voor elkaar op Global Love Day

'Inspireren van mensen om positief bezig te zijn'

Tanja Moody

@TanjaMoody

CULEMBORG „Aandacht voor elkaar hebben en lief zijn voor de ander. Dat voelt fijn voor jezelf en voor de ander. Dat is wat we willen bereiken met Global Love Day op vrijdag 1 mei van 15.00 - 19.00 uur op de Markt," zegt Rooske de Joode. Global Love Day, of Werelddag van de Liefde, wordt over de hele wereld gevierd, vaak via lokale initiatieven, zoals in Culemborg. „Deze dag staat in het teken van het inspireren van mensen om positief bezig te zijn door vrijblijvend iets liefs voor een ander te doen. Kortom: 'geven' staat centraal."

„Gewoon er vrijdag zijn is voor ons al 'geven'. Mensen hoeven niet bang te zijn dat ze iets moeten doen of meenemen. We spreken mensen aan, we geven ze een knuffel als ze dat willen en we vragen hoe het met ze gaat, " vult Greta van Buuren aan. „In deze tijd verwatert het op een open manier contact maken met elkaar een beetje. We delen bloemen uit, er zijn leuke mensen om ons heen en er is muziek. De ervaring leert dat de mensen soms wantrouwend naar ons kijken en liever snel doorlopen, maar we merkten ook dat de sfeer snel veranderde en dat mensen enthousiast raakten om zelf ook positiviteit en liefde te verspreiden."

[Liefste stad

In samenwerking met stichting Dirk de Derde wordt een 'Achterwerk in de kast' georganiseerd. Baukelien Franken licht toe: „We vragen aan jongeren hoe het hier eruit ziet als Culemborg de liefste stad van de wereld is. Hoe doen mensen dan anders tegen elkaar dan nu? Met behulp van een tekening, verhaal of gedicht mogen ze zich een paar minuten in de kast presenteren en uitleggen wat ze hebben bedacht." Vorig jaar in Haaften bleek het initiatief al een groot succes. „Want we maken ons hard om alle ideeën die in de kast worden geuit ook daadwerkelijk uit te voeren. Veel Haaftenaren, zowel jong als oud, zijn nu bezig om de ideeën uit te werken."

[Activiteiten

Het maken van bloemen en kaarten en bolletjes zaad voor de guerrilla gardening, nekmassages, er is een wensboom en een grabbelton.

Vanaf 15.00 uur zijn er volop activiteiten. De bloemen worden op willekeurige bagagedragers achtergelaten en bewoners gaan de kaarten in hun brievenbus vinden. Vanaf 16.00 uur is er muziek met Judith Jobse en Reynaldo Maduro. Ook is het 'Bakkie in de Buurt' van ElkWelzijn present. Acht weken geleden ontstond het spontane idee om Global Love Day opnieuw leven in te blazen. Dat vergde voorbereidingen, zoals een vergunning en elektriciteit regelen, posters en een omslagfoto voor facebook ontwerpen, een website maken, informeren en uitnodigen van omwonenden en belanghebbenden en een bijdrage aanvragen via het buurtpanel. „Maar het is vooral veel praten en overleggen, ook met de winkeliers, om deze dag tot een succes te maken, " zegt Greta van Buuren. „Alles is nu goed beschreven in een draaiboek voor degene die het volgend jaar van ons wil overnemen."

Info via: www.globallovedayculemborg.nl en Facebook (Global Love Day Culemborg)

Op de foto: Aandacht voor elkaar hebben en lief zijn voor de ander. Dat willen Rooske de Joode, Baukelien Franken en Greta van Buuren