• Theo van Dam - Culemborg

Lieke Jongeneelen beleeft primeur bij ETC expo

CULEMBORG Tijdens de druk bezochte consumenten inspiratie dag en voorjaarsbeurs van ETC Expo in Culemborg, zondag 12 februari, beleefde de Culemborgse kunstenares Lieke Jongeneelen een bijzondere primeur. Voor het eerst presenteerde ze haar handbeschilderde lampenkappen in de collectie van Stout Verlichting. Een mooie mijlpaal in het jaar waarin haar Galerie/Atelier LiJo-Art 10 jaar bestaat.

door Simon Dijk

Jongeneelen, bekend van haar schilderijen in gemengde technieken: ,,Ik wil mijn kunst graag méér toegepast maken en nieuwe uitdagingen aangaan. Het is leuk om de interieurbranche te ontdekken en samen te werken met specialisten op dit gebied. Een jaar geleden leende ik schilderijen uit aan Toekomst Verlichting voor hun nieuwe showroom in het ETC. Daardoor kwam ik op het idee mijn technieken op lampenkappen toe te passen. Tijdens het Barbarafestival afgelopen zomer waren mijn eerste handbeschilderde lampenkappen te zien in de Grote of Barbarakerk. Een paar maanden geleden kwam ik in contact met Stout Verlichting één van de exposanten bij ETC en werd ik gevraagd een collectie voor hen te maken. Daarnaast ontwikkel ik nu ook een eigen lijn en werk ik in opdracht."

TAILORMADE Sander Stout: ,, De natuur vormt de mooiste inspiratiebron en Lieke en ik zitten wat ideeën betreft helemaal op één lijn. Wij ontwerpen en produceren vanuit ons eigen atelier, kleine exclusieve series, van modern tot klassiek, tailormade indien gewenst" Jongeneelen, enthousiast: ,,Mijn ontwerpen zijn organisch en abstract, van aardlagen tot het Rivierenlandschap, iedereen mag er zelf wat in zien. Het zijn eigenlijk schilderijtjes op een lampenkap". Als eerste opdracht voorzag ze het heropende Tielse filiaal van Visscher Autogroep van een handbeschilderde ovale lampenkap van maar liefst 1,25 meter, geïnspireerd op het Gelders Rivierenlandschap, in samenwerking met Toekomst verlichting gerealiseerd. Een 100% Culemborgs product. Jongeneelen, niet het prototype kunstenaar, laat zo zien hoe kunst en zaken prima samen kunnen gaan. Tijdens de consumenten dag, bezocht door zo'n 2400 mensen, was er al veel belangstelling voor haar werk waarvoor zij nog vele toepassingen ziet, zoals op textiel, vloer- en wandbekleding. Maar natuurlijk blijft ze ook mooie schilderijen maken.

Informatie: www.liekejongeneelen.nl en www.LiJo-Art.nl

Foto: Lieke Jongeneelen presenteert haar handbeschilderde lampenkappen bij Stout Verlichting