Lustrumeditie KeepItCleanDay in Culemborg: zwerfafval wordt kunst

CULEMBORG Vrijdag 16 september is de vijfde editie van KeepItCleanDay. Dé opruimdag van zwerfafval in heel Nederland. Culemborg is al vanaf de eerste editie actief. Zeker 12 (basis)scholen gaan zwerfvuil prikken. Vervolgens maken kinderen in de Gelderlandfabriek recyclekunst van plastic flesjes. En op zaterdagochtend 17 september is iedereen welkom bij de opruimwandeling van "Lopen langs de Lek".

Net als voorgaande jaren gaan de basisscholen zwerfvuil rapen én scheiden. Plastic, papier en restafval gaan in verschillende zakken. Dit is leerzaam voor de kinderen én het zwerfafval kan gerecyceld worden, waardoor het waarde krijgt.

Plastic flesjes en doppen worden direct gebruikt tijdens de workshops recyclekunst voor basisschoolleerlingen. Deze zijn vrijdag 16 september in de Gelderlandfabriek, onder begeleiding van beeldend kunstenaars Ronald Schinkelshoek en Hester Jolink en Lonneke Crusio (coördinator KeepItCleanDay Culemborg).

Meedoen aan KeepItCleanDay is eenvoudig. Eén stuk zwerfafval oprapen en in de afvalbak gooien telt al mee. Maar de eigen buurt opruimen, of een plek waar veel zwerfafval ligt, is nóg beter. Maak er samen met buren, kinderen en vrienden een opruimfeestje van. Aanmelden opruimactie via mail keepitcleanday.culemborg@hotmail.com. Afvalknijpers zijn te leen bij het Stadskantoor in de week van 12-16 september.

Lopen langs de Lek: zaterdag 17 september

In 2017 start het duurzame initiatief 'Lopen langs de Lek' in Culemborg. Initiatiefnemer Cees van Straten wil burgers en lokale organisaties samenbrengen om zwerfafval op te ruimen. Dat kan in de uiterwaarden zijn, maar ook in wijken of een park. Loop zaterdag 17 september mee tijdens de eerste opruimwandeling langs de Lek. Vertrek om 10.00 uur (verzamelen vanaf 9.45 uur), locatie Goilberdingerdijk bij het hek naar de Baarsemwaard (vlak bij de spoorbrug). Knijpers en vuilniszakken zijn aanwezig, zorg zelf voor handschoenen. Aanmelden of meer info: vanstratencees@gmail.com

De gevolgen van zwerfafval bieden de gemeente Culemborg en NME Culemborg de basisscholen gastlessen en de recycleworkshops aan. Hierdoor krijgen kinderen inzicht in de afbraaktijden van zwerfafval en in het milieuprobleem van de plasticsoep: zwerfafval in zee. Kinderen bedenken zelf creatieve oplossingen en leren afval als nieuwe grondstof in te zetten.

Ook Omroep Gelderland besteed veel aandacht aan KeepItCleanDay. Onder meer via het programma BuitenGewoon.