• Tanja Moody

Maakt de Avri er een puinhoop van?

CULEMBORG De laatste weken is veel te doen geweest over de nieuwe manier van afval scheiden. VVD-raadslid Kees de Raad vindt het allemaal maar rommelig gaan. Veel gebeurt op het laatste moment en hij hoort van inwoners niets anders dan kritiek op de Avri. Hij is van mening dat de Avri er een puinhoop van maakt.

door Tanja Moody

Wethouder en tevens Avri-bestuursvoorzitter Joost Reus is het absoluut niet met hem eens. Wél geeft hij toe dat het achteraf beter was geweest om een jaar extra tijd te nemen (in plaats van een half jaar) en het nieuwe beleid pas per 1 januari 2020 te laten ingaan. Volgens de wethouder was de Avri gaandeweg te optimistisch. Avri heeft druk uitgeoefend om eerder te beginnen. Want anders hadden inwoners langer met hogere kosten en meer afval gezeten.

MEGA-OPERATIE Het invoeren van het nieuwe afvalbeleid is een mega-operatie. Er zijn in de afgelopen maanden in Rivierenland ruim 500 containers geplaatst en 100.000 inwoners hebben een pasje gekregen. Er is met man en macht gewerkt om de laatste overvolle containers op te halen. Ook vorig weekend, zelfs op zondag, is doorgewerkt. Het klantcontactcentrum maakt overuren. Uiteraard gaan er dingen fout en zijn er kinderziektes, stelt de wethouder. Zo werd de laatste tijd massaal naar de Avri gebeld, die nauwelijks meer bereikbaar was. ,,Als we accepteren dat 4% van de post niet wordt bezorgd, krijgen 4000 huishoudens geen pasje. Die bellen dan allemaal naar de Avri, waar het meteen wordt opgelost.''

BEDREIGINGEN Oude containers hadden last van storingen bij het overzetten. Enkele containers moeten nog worden geplaatst. Vooral voor de laatste (circa 50) afvalcontainers was het lastig om een goede plek te vinden. Er zijn veel ondergrondse leidingen en veel (19) criteria waaraan een plaatsing moet voldoen.

Om inwoners in de tweede helft van juni gratis gebruik te kunnen laten maken van alle containers, was de beveiliging eraf gehaald. Daardoor konden ook andere pasjes, zoals de OV-kaart worden gebruikt. Reus: ,,Dat was bij ons bekend en geen probleem, want het was toch gratis. Het allerbelangrijkste is dat iedereen zijn afval kwijt kan. Verder zijn de raden uitgenodigd om zelf eens bij Avri te gaan kijken. Het geeft inzicht hoe hard onze mensen zich inzetten voor onze bewoners. Daar past wat mij betreft geen ongefundeerde kritiek en bedreigingen die op social media plaatsvinden. Ik hoop dat u als raad daar afstand van neemt."

Ook Kees de Raad distantieert zich van wat er op Facebook wordt gezegd. ,,Dat is buitenproportioneel.'' Binnenkort gaat de Avri het proces evalueren met een extern adviesbureau dat ervaring heeft in projectmanagement.