• Jeroen van der Ree
  • Jeroen van der Ree

De Hoop in oranje om aandacht voor geweld tegen vrouwen

CULEMBORG Sinds vorige week maandag baadt molen De Hoop in oranje licht. Dit voor voor een 16-daagse actieperiode waarbij Culemborgers zich uitspreken om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een groot probleem. Eén op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht, één op de vijf is ooit mishandeld door een (ex)partner en maar liefst driekwart van alle vrouwen en meisjes maakt zelf seksuele intimidatie mee. Op initiatief van de Verenigde Naties vinden van 25 november t/m 10 december wereldwijd activiteiten plaatsen tegen geweld tegen vrouwen die in het teken staan van de kleur oranje; een kleur die de dageraad en de glorende hoop symboliseert van een wereld zonder geweld. De naam van deze internationale campagne luidt 'Orange the World'.

Orange the World Culemborg bestaat uit negen vrouwen van verschillende achtergrond en pluimage. Zij worden actief ondersteund door de afdeling West-Betuwe van Soroptimist International, een wereldwijde service- en belangenorganisatie van en voor vrouwen. Samen met UN Women Nederland en Zonta Nederland nemen zij in Nederland het voortouw in deze campagne.