• William Hoogteyling

Gelderlandfabriek in teken hoogwater 1995

14-09-2019, 11:09 | Lezersnieuws | de gelderlandfabriek

Tot aan de lippen: 25 jaar na de evacuatie van het Rivierengebied

Een foto-expositie, een avond vol herinneringen en toekomstbeelden, scholierenactiviteiten, verhalenmiddagen in de stad, een stadswandeling en meer. In de laatste week van januari 2020 blikt de Gelderlandfabriek samen met de Culemborgers in het project ‘Tot aan de lippen’ terug op een gebeurtenis van 25 jaar geleden die een enorme impact had: de evacuatie van het Rivierengebied.

Tot aan de lippen vindt plaats van 27 januari tot 2 februari 2020 en bestaat uit meerdere onderdelen. Zo komt er een foto-expositie waar Culemborgers aan kunnen deelnemen, is er een wedstrijd dijken ontwerpen/bouwen voor scholieren, gaan ouderen herinneringen ophalen en is er een hoogwater stadswandeling. Tijdens De avond van het water kijken betrokkenen en experts terug op de gebeurtenissen en praten tevens over de huidige situatie. Hoe staan de dijken erbij? Wat betekent de klimaatverandering voor de rivieren? Zijn we nog voorbereid om op stel en sprong onze biezen te pakken?

Het begon allemaal in januari 1995. De grote rivieren konden de aanvoer vanuit Duitsland niet meer aan en het water klom tegen de dijken. In tegenstelling tot eind 1993, toen het waterpeil ook alarmerende hoogten bereikte maar op tijd zakte, steeg het nu verder. Het water stond als het ware tot aan de lippen. Op 31 januari komt het noodbevel: een groot deel van het Rivierengebied moet worden ontruimd. Woningen, zorgcentra en bedrijven worden ontruimd en de veestapel verhuist naar veiliger oorden. Liefst 140.000 inwoners laten halsoverkop huis en haard achter zich. Om vijf dagen later weer opgelucht terug te keren - de dijken hebben het gehouden.

De Culemborgers die het hebben meegemaakt, herinneren het zich als de dag van gisteren. Wie echter later is geboren of hier nadien is komen wonen, kan zich er amper een voorstelling van maken. Die kans komt alsnog bij het project Tot aan de lippen, dat tot stand komt met steun van gemeente Culemborg, Waterschap Rivierenland en Provincie Gelderland.

Oproep: De Gelderlandfabriek is op zoek naar foto’s en filmpjes uit de periode januari-februari 1995. Kijk voor meer informatie op www.degelderlandfabriek.nl.