• Henriett Somlai
  • Henriett Somlai

Landelijke ontmoeting weeshuis-besturen in Culemborg

CULEMBORG Vrijdag 8 november kwamen 26 weeshuis-besturen uit heel Nederland bij elkaar in het Weeshuis in Culemborg. De besturen, die de nalatenschap van voormalige weeshuizen beheren, kregen een rondleiding door het Elisabeth Weeshuis Museum en wisselden ervaringen uit over hun huidige rol in veelal de jeugdzorg.

In hartje Culemborg staat het oudste Weeshuis dat in de noordelijke Nederlanden speciaal voor dit doel werd gebouwd. Het dateert uit 1560 en is gesticht dankzij de nalatenschap van vrouwe Elisabeth. Wie in oude binnensteden als Leiden, Leeuwarden of Schiedam goed om zich heen kijkt, komt ook voormalig weeshuizen tegen. De panden hebben een andere bestemming gekregen. Maar er zijn in Nederland nog ruim 60 besturen die een door de eeuwen heen zorgvuldig opgebouwd vermogen in beheer hebben.

JEUGDHULPVERLENING Sinds de jaren '50 van de vorige eeuw ontfermt Jeugdzorg zich over ouderloze kinderen, die er gelukkig steeds minder zijn in Nederland. De weeshuizen zijn gesloten en de besturen hebben hun werkveld aangepast. Zij spelen op de achtergrond soms een belangrijke rol als het gaat om extra ondersteuning. Ieder bestuur legt daarbij andere accenten, afhankelijk van de eigen geschiedenis en de lokale situatie.

Tijdens de bijeenkomst in Culemborg vertelden diverse besturen over hun aanpak en was er ruim tijd om daar in informele sfeer over verder te praten. Ook kregen de aanwezigen een presentatie over de bijzondere collectie portretten in het Elisabeth Weeshuis Museum. Het was voor het eerst in lange tijd dat zoveel weeshuis-bestuurders elkaar ontmoetten. Dit leidde tot zeer positieve reacties en de afspraak er een vervolg aan te geven.