• Molen De Hoop

    Nelly Abdullaeva
  • De vrouwen van Orange the World Culemborg. Vlnr: Conny de Laat, Karin Wijkmans, Josefien Rooks, Bettie Voordouw, Jeanette Slootbeek, Karin van de Kar, Valentina Gomes en (niet op de foto) Thea Sciarone & Bonnie Wielinga.

    Orange the World Culemborg

Molen De Hoop kleurt 16 dagen lang oranje

CULEMBORG In Culemborg zet een groep vrouwen via Orange the World Culemborg zich in om het onderwerp 'geweld tegen vrouwen en meisjes' onder de aandacht te brengen. De vrouwen sluiten daarbij aan bij de campagne 'Orange the World, waarbij wereldwijd tussen 25 november en 10 december gebouwen oranje worden verlicht.

Op maandag 25 november om 17uur openen burgemeester Gerdo van Grootheest en Rianne van den Boomen (presidente Soroptimistenclub West-Betuwe) de 16-daagse actieperiode in Culemborg en kleurt molen De Hoop zestien dagen lang oranje. In de dagen daarna vinden diverse andere acties plaats, zoals een schrijfavond voor vrouwen in opvanghuizen, een gespreksavond en een facebook-campagne waarbij zestien ambassadeurs uit Culemborg zich uitspreken om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een groot probleem. Eén op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht, één op de vijf is ooit mishandeld door een (ex)partner en maar liefst driekwart van alle vrouwen en meisjes maakt zelf seksuele intimidatie mee. Op initiatief van de Verenigde Naties vinden van 25 november t/m 10 december wereldwijd activiteiten plaatsen tegen geweld tegen vrouwen die in het teken staan van de kleur oranje; een kleur die de dageraad en de glorende hoop symboliseert van een wereld zonder geweld. De naam van deze internationale campagne luidt 'Orange the World'.

Orange the World Culemborg bestaat uit negen vrouwen van verschillende achtergrond en pluimage. Zij worden actief ondersteund door de afdeling West-Betuwe van Soroptimist International, een wereldwijde service- en belangenorganisatie van en voor vrouwen. Samen met UN Women Nederland en Zonta Nederland nemen zij in Nederland het voortouw in deze campagne.