• Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg

Magische momenten tijdens kerstconcert Pieter Aafjes

CULEMBORG Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes gaf zaterdag 9 december voor een volle kerk onder leiding van Arjan Gaasbeek het 27ste kerstconcert. Jurriën van der Veer mocht een concert vol afwisseling en muzikale hoogtepunten presenteren.

Ook dit jaar was er weer een speciale gast, namelijk zandtekenaar Monique Groffen. Op magische wijze liet zij de tekeningen in het zand verschijnen, onder meer tijdens het stuk El Arca de Noé. Dit uit tien onderdelen bestaande stuk werd op indrukwekkende wijze uitgevoerd door het orkest. Met mooie solo's, grootse tutti passages en een overweldigend slot waain dirigent Arjan Gaasbeek weer alle registers van zijn orkest opentrok. Visueel werd het verhaal van dit werk door Monique Groffen fantastisch in beeld gebracht, het was voor het eerst dat dit ergens werd vertoond.

Daarvóór bracht Kim van de Heuvel, begeleid door Wendy Rijken op harp, het publiek in vervoering met een werk van Piazolla in een solo voor dwarsfluit en harp "Café 1930". Het orkest had het concert geopend met een imponerend stuk muziek van Richard Wagner "Elzas Procession", daarnaast werd vol overgave Nocturne van Alfred Reed gespeeld.

Het eerste stuk na de pauze was "The Valecian Widow" van Chatsjatoerjan, waarvoor tijdens een concours onlangs 94 punten werden behaald. De opening in het eerste deel speelde het orkest vol vuur en mooie lyrische momenten in de hout groep. In het tweede deel "Serenade" de verleidelijke altsax solo met een flitsend slot voor het hele concert. De romantiek in deel drie, "Song" wordt uitgevoerd door prachtig samenspel tussen soloklarinet, piccolo, harp en fluit. In de twee laatste delen leidt dirigent Arjan Gaasbeek het orkest vol Spaans temperament naar een feestelijk slot. Met "A Christmas Festival" wordt het laatste gedeelte van het concert in kerstsfeer ingezet. Mooi van toon en zeer ingetogen excelleerde Sanne Jaspers op haar trompet in "The Holy City"'.

Het kerstverhaal werd, als afsluiting, op sublieme wijze in het zand getoverd door zandtekenaar Monique Groffen met daarbij de muziek van Pieter Aafjes met het werk "Dream in the Silent Night".. Voorzitter Rob van Tuil bedankte tot slot natuurlijk als eerste de hoofdsponsors van dit concert, Rabobank West Betuwe, Van Noord Accountants en het Cultuurfonds. Daarnaast alle vrijwilligers, de solisten, de zandtekenaar en de man waar alles deze avond om draaide, de nieuwe chef-dirigent van Pieter Aafjes: Arjan Gaasbeek.

Tot slot werd "Ere zij God" ingezet en uit volle borst meegezongen door het publiek.