• De speellieden van Altegaer komen naar de stadsmaaltijd

    Altegaer
  • De Culemborgse Barbara

    De Roos van Culemborg

Massale maaltijd besluit Barbara-festival

CULEMBORG De Roos van Culemborg biedt zondagmiddag 16 september in de Grote of Barbarakerk honderden Culemborgers een gratis stadsmaaltijd aan. Als afsluiting van een spectaculair Barbara-festival. Drie dagen en drie nachten op vier locaties 90 concerten, lezingen, feesten, exposities en wonderlijke bijeenkomsten als de cat- and dogwalk en Culemborg 750 en een kunstwerk van 10.000 cd's.                                                                                                

De maaltijd heeft legendarische wortels. De stadsheilige, naar wie drie kerken in Culemborg genoemd zijn, zat gevangen in een toren. Haar vader kon de bekering van zijn dochter tot het christendom niet verdragen en sloot haar op. Bewakers hielden de heilige scherp in de gaten. Maar ook die wachters hadden een slecht leven en hun familie was arm en behoeftig.

ENGELEN Op voorspraak van onze stadsheilige verzorgden engelen 1700 jaar geleden een verrassend maal voor de bewakers en hun familieleden. Volgens een oude legende bad Barbara om uitkomst voor hen en daarop '… daalden engelen uit de hemel neer en al musicerend maakten ze een grote maaltijd klaar met heerlijke vruchten en groenten uit het paradijs en brood, dat overgebleven was bij de wonderbaarlijke spijziging… '.

Het werd, kortom, lang geleden een feestelijke bijeenkomst daar in Klein-Azië. Eeuwen later is Barbara in haar eigen stad opnieuw actief. Zondag nodigt ze alle inwoners van Culemborg uit om in haar eigen kerk te komen genieten van een feestelijke maaltijd 'voor goede en slechte mensen, rijkaards en behoeftigen zonder aanziens des persoons'.                                                                        

STADSMAALTIJD Om 13.00 uur gaan de deuren aan de Grote Kerkstraat open en Barbara zelf krijgt als eerste opgeschept. Tussen 13.00 en 16.00 uur is iedereen welkom. Vrijwilligers voorzien de gasten van groentesoep, brood, vruchten en dadels, eten met een licht oosters accent. Want Barbara is tenslotte afkomstig uit de landstreek Nicomedië, die nu in Turkije ligt. Overal in de kerk staan lange tafels waar Culemborgers en buitenmensen kunnen gaan zitten om te eten en elkaar te ontmoeten.

Wat is er mooier dan een kerk vol met bloemen? Bloemenliefhebbers kunnen (veld)boeketten naar de kerk brengen als een lust voor oog en neus. Inleveren op zaterdag 15 september tussen 14.00 en 16.00 uur in de Barbarakerk. Muziek is er vanzelfsprekend ook. Het ensemble 'Altegaer', musici uit Noord-Holland, specialiseerde zich in feestmuziek van vroeger eeuwen. Zij spelen tijdens de maaltijd.

Zeker 500 gasten zijn welkom. Spreek af met je koor bij de maaltijd om 14.00 uur. Een gezellige lunch in een unieke omgeving. Of ga om 15.00 uur als muziekliefhebber met je familie naar de kerk. Om 16.00 uur is het slotconcert van het festival, gegeven door het koninklijk Stedelijk Muziekcorps Concordia, een spectaculair einde. Voor de liefhebbers van gitaarmuziek begint het Bob Dylan concert 'I shall be released' in de synagoge op ook om 16.00 uur.

TOEKOMSTPERSPECTIEF De gratis stadsmaaltijd als volstrekt informeel gebeuren voor wie maar wil, met muziek en massale gezelligheid. Zo kan het dus ook. Culemborg 700 is natuurlijk de directe aanleiding voor dit evenement. Maar wie weet, áls het een succes wordt, dan zit het een jaarlijkse traditie er wel in. De steun van fondsen maakt dit evenement mogelijk. Maar vergeet vooral de uiterst arme middeleeuwse bedelaar (stijl 1318) niet aan de uitgang. Met uw gift in zijn hoed wordt het een geslaagd feest. Wellicht een nieuwe Culemborgse traditie.